Не заборавај што направија фашистите

Улицата „Георги Димитров“ во Софија, Бугарија, август, 1965 година. (Photo by Archive Photos/Getty Images) Во Бугарија се водат кампањи коишто го изедначуваат комунизмот и нацизмот, и тие не се прават за одбрана на [...]

|2020-05-09T18:53:28+00:009 мај 2020|Актуелно, Свет, Став|

Комеморација во Јасеновац

Во знак на сеќавање на последниот пробој на затворениците во Јасеновац, на 22 Април, 1945 година, по што логорот беше уништен од усташите, а усташкиот режим симнат од власт, секоја година се организира комеморацијата на [...]

|2020-04-28T10:10:56+00:0027 април 2020|Актуелно, Вести, Свет|

Меѓународен ден на антиколонијализмот

Денеска не се одбележа Меѓународниот ден на антиколонијализмот и морам да кажам дека неодбележувањето е на место. На 1ви септември, 1961 година во Белград се одржа првиот самит на Неврзаните. Неврзаните беа симбол на антиимперијализмот [...]

|2020-04-25T17:28:10+00:0025 април 2020|Актуелно, Вести, Став|

(Овен Џонс) Пазарната економија ги доведе универзитетите до криза, а цената ја плаќаме сите ние

Покачувањето на школарината ќе предизвика нова златно доба за англиските универзитети, или барем така не убедуваа. Тие ќе станат финансиски одржливи, компетитивни, ослободени од загушувачката бирократија и респонзивни кон потребите на студентите. Сепак, скоро една [...]

|2020-02-26T13:54:15+00:0026 февруари 2020|Актуелно, Економија, Кампања, Свет|