Во Штип ќе се одржи „Текстилијада“, дводневен културен настан со теми чиј фокус се текстилните работници

ШТИП, 11.12.2017 – На 15-ти и 16-ти декември во Штип, во организација на здружението на граѓани на текстилните, кожарските и чевларските работници „Гласен Текстилец“, ќе се одржи културна манифестација насловена како Текстилијада. Во текот на [...]

| 2017-12-11T11:28:17+00:00 11 декември 2017|Актуелно, Вести, Култура|

(Поезија) За мајка ми

За мајка ми ......”Тие луѓе ни ја сронија и последната трошка надеж за дом. Веќе година дена не сме во можност да им плаќаме кирија на газдите. Прво на оние чив стан се наоѓаше [...]

| 2017-12-09T13:13:11+00:00 9 декември 2017|Актуелно, Култура|

(Видео) Ремзи Медик: „Ромите можат да се запишуваат во школо во коешто учат македонци само ако доаѓаат од економски стабилни семејства“

Проблемите на ромското население во Битола се големи, додека решенијата не се испорачуваат во догледно време. Дискриминацијата врз нив е на повеќе нивоа, како на инфраструктурно, така и на социјално ниво, а од неодамна [...]

Поезија на Артур Рембо

Париска оргија или Париз одново се населува   Стасавте никаквеци! Кон станиците јуриш! Под сонцето ќе исчезне и последна следа од булеварите кај што Варварите сури беа. Светиoт западен град е сега пред вас! [...]

| 2017-11-07T18:19:52+00:00 7 ноември 2017|Актуелно, Култура, Некатегоризирано|

Отворено писмо до министерот за култура Роберт Алаѓозовски од дебатното кино Контра Кадар Битола

  На официјалната фејсбук страница на иницијативата за дебатно кино Контра кадар - Битола беше објавено отворено писмо до новиот министер за култура, Роберт Алаѓозовски. Целта на ова писмо е да им се одобри [...]

| 2017-11-06T09:52:15+00:00 5 ноември 2017|Вести, Култура, Некатегоризирано|

Небојша Вилиќ: „Проектот за унификација на излозите на чаршиите треба да се стопира“

СКОПЈЕ, 26. 10. 2017 – Министерството за Економија објави конкурс со кој ќе се избере фирма, којашто ќе изработи проектно решение за конзервација и санација на излозите и натписите на чаршиите во Битола, Охрид [...]

| 2017-10-31T13:19:51+00:00 31 октомври 2017|Актуелно, Вести, Економија, Култура, Скопје|

Изложба на тема „Тито во Африка – слики на солидарноста“ во Јавна соба

СКОПЈЕ, 25.10.2017 – Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ по повод својот втор роденден, задутре на 27 октомври ќе отвори изложба насловена како „Тито во Африка – слики на солидарноста“, којашто е настаната од [...]

| 2017-10-26T10:33:06+00:00 25 октомври 2017|Актуелно, Вести, Култура, Скопје|

Новата власт ќе продолжи со унификацијата на излозите на старите чаршии во Битола, Охрид и Струга

СКОПЈЕ, 24. 10. 2017 – Новата влада ја продолжува и проширува имплементацијата на идејата за унификација на Старата скопска чаршија. Како што пренесува неделниот весник Фокус, после скопската, ќе се унифицираат и битолската и [...]

| 2017-10-24T13:22:20+00:00 24 октомври 2017|Актуелно, Вести, Култура|

Новите сознанија и вештачења отвораат сомнеж дека поетот Пабло Неруда бил отруен

ЛОНДОН, 21. 10. 2017 – Неодамнешните вештачења, потврдиле дека животот на чилеанскиот поет Пабло Неруда не згаснал поради рак на простатата, јавуваат светските медиуми меѓу кои и британската Бибиси. Сомнежите дека поетот бил убиен [...]

| 2017-10-24T18:35:41+00:00 21 октомври 2017|Актуелно, Вести, Култура|

Утре започнува Kurzschluss: Вечер на музички видеа

СКОПЈЕ, 21.10.2017 – Утре вечер, на 22 октомври, со почеток во 19:00 часот, во Социјалниот центар „Дуња“ започнува Kurzschluss: Вечер на музички видеа. Станува збор за анимирани, визуелно атрактивни текстови, со силни пораки, испреплетени со [...]

| 2017-10-21T10:53:34+00:00 21 октомври 2017|Актуелно, Вести, Култура, Скопје|