Нееднаквата еднаквост и кризната Пандорина кутија

Во Орвеловски стил пред некој ден Зоран Заев нејасно од која позиција и поради која должност објави една мерка за еднаквост во која „едни животни се поеднакви од другите“. Имено, експремиерот посочи мерка за урамнување [...]

|2020-03-26T10:30:33+00:0026 март 2020|Актуелно, Став|

(Славој Жижек) Најголемата закана од COVID – 19 не е регресијата кон опстанувачко насилство, туку варваризмот со човечко лице

Се случи невозможното и светот што го знаевме престана да се врти. Но кој светски поредок ќе се појави откако ќе заврши пандемијата на корона-вирусот, социјализам за богатите, капитализам што профитира од катастрофи или нешто [...]

Петиција: Евтина тарифа на струја во вонредна состојба! / Tarifë të lirë për rrymën elektrike!

Опасноста од забрзано ширење на Корона вирусот е реалност. Затоа, ги поздравуваме здравствените мерки кои се преземени од страна на Владата и Министерството за здравство и наредбите за самоизолација на населението. Но, истовремено ја потенцираме [...]

(Славој Жижек) Корона вирусот претставува удар врз капитализмот и може да доведе до реобмислување на комунизмот

Актуелното ширење на епидемијата на коронавирусот предизвика и широко распространета епидемија на идеолошки вируси кои досега во нашите општества беа скриени: лажни вести, параноични конспиративни теории, експлозии на расизам. Основаната медицинска потреба од карантини го [...]