Ѓорѓи Рајчиноски: „Ненасочен бунт е пречка за револуционерни промени“

Ставовите изразени во колумната не нужно се совпаѓаат со ставовите на редакцијата на „Гласник“.   Поминаа неколку дена од убиството на Џорџ Флојд, афроамериканец од Минеаполис убиен од страна на полициски службеник, белец, кој му [...]

|2020-06-09T15:51:08+00:009 јуни 2020|Актуелно, Свет, Став|

(Метју Иглесијаз) Берни Сандерс го води Доналд Трамп во анкетите, дури и кога ги потсетувате луѓето дека тој е социјалист

Социјализмот е непопуларен, но американскиот водечки социјалист не е. Сенаторот Берни Сандерс се опшишува како социјалист во земја каде што социјализмот е непопуларен, оттука многу набљудувачи се убедени дека предноста што Сандерс ја има пред [...]

|2020-02-11T14:20:40+00:0011 февруари 2020|Актуелно, Вести, Кампања, Свет|

Внатрепартиски избори за претседателски кандидат на Демократската партија (Democratic Primaries)

Внатрепартиските избори за претседателски кандидат претставуваат еден од најважните елементи во американскиот политички поредок. Со оглед на тоа што гласачите за време на претседателските избори реално се соочуват со ограничен избор помеѓу два претседателски кандидати, [...]

|2020-01-30T19:25:54+00:0030 јануари 2020|Актуелно, Кампања, Свет|

Како би изгледало претседателството на Берни Сандерс?

  *Со овој текст Гласник ја отвора рубриката Кампања. Рубриката ќе инкубира текстови во кои се следат и критички се преиспитуваат позначајните прогресивни политички кампањи во светот. Со рубриката сакаме да генерираме информации и толкувања [...]

|2020-01-27T12:57:49+00:0027 јануари 2020|Актуелно, Вести, Кампања, Свет|