Дијалог со Петар Чуриќ по повод Меѓународниот ден на работникот – 1 Мај.

По повод 1 Мај – Интернационалниот ден на работникот зборувавме со Петар Чуриќ – комунист и член на Марксистичка организација – Црвени, секција на Интернационалната марксистичка тенденција. Никола Шиндре: „Петар, секоја година на ново се [...]

|2021-04-28T08:18:50+00:0028 април 2021|Актуелно, Култура, Свет|

Нина Тунтева: „Да се трудиме да понудиме што повеќе содржини на македонски јазик.“

Дијалог со Нина Тунтева по повод Климент Охридски – Денот на писменоста Нина Тунтева е дипломиран филолог на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје на насоката преведување и толкување од [...]

|2020-12-08T10:55:51+00:008 декември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Предраг Јовановски: „Финансиите се главна пречка за трансродовите лица“

Дијалог со Предраг Јовановски по повод Меѓународниот ден за борба против СИДА-та 1 Декември е Меѓународен ден за борба против СИДА-та, односно болеста што се развива доколку човекот не се лекува навремено, а се стекнал [...]

|2020-12-01T11:12:02+00:001 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Танос Пападојанис / Thanos Papadogiannis „Левичарските движење треба да имаат места за забава“

Дијалог со Танос Пападојанис од Атина по повод Денот на Републиката на СФР Југославија На овој ден во 1943 се одржа второто заседание на Антифашистичкото собрание за народно ослободување на Југославија [...]

|2020-11-29T09:53:13+00:0029 ноември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Бојан Станиќ: „Да се трудиме за промените и пролетта сама ќе дојде.“

Дијалог со Бојан Станиќ за сонот спроти Денот на ослободувањето на Битола од фашистите Бојан Станиќ е млад активист познат низ алтернативните културни кругови во Скопје и во Битола. Тој се бори за можноста да [...]

|2020-11-04T09:22:01+00:004 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Салија Беќир Халим: „Многу девојки и жени немаат услови за менструална хигиена“

Салија Беќир Халим најдесно Дијалог со Салија Беќир Халим по повод Светскиот ден на менопаузата Да се биде жена во нашата држава е мачно, а особено да се биде жена Ромка од Општина [...]

|2020-10-19T07:56:26+00:0019 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Цветанка Николова – Цеце: „Почитта, довербата и љубовта создаваат семејство.“

Дијалог со Цветанка Николова - Цеце по повод Меѓународниот ден на девојчињата На овој ден подискутуравме со Цветанка Николова - Цеце за прашањата поврзани со жените и девојчињата. Жените во нашата држава сè уште се [...]

|2020-10-12T07:35:49+00:0012 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Викторија Бондиќова: „Социо-економските состојби се фактор за табуризирање на менталното здравје.“

Дијалог со Викторија Бондиќова по повод Меѓународниот ден на менталното здравје По овој повод решивме со Викторија Бондиќова, дипломиран психолог на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје, да отвориме некои од прашањата поврзани со менталното [...]

|2020-10-11T14:44:44+00:009 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Софија Бејковска: „На сите ученици треба да им се обезбеди бесплатен и достапен лаптоп и интернет.“

Дијалог со Софија Бејковска по повод Меѓународниот ден на учителот Овој празник е многу значаен за просветата затоа што го слави значењето на учителот во изградбата на ученикот. Софија Бејковска е една од младите наставници [...]

|2020-10-11T14:44:56+00:005 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Клоди Лека: „Кога ги читам Сафо, Казанцакис, Ливатидис… се чувствувам како Грк“

Дијалог со Клоди Лека од „Организата Политика“ по повод почетокот на академската 2020/2021 година Клоди Лека е левичар и активист од Тирана, Албанија, а беше еден од организаторите на упадот на [...]

|2020-10-01T08:04:23+00:001 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|