Здравко Савески: „Консумеризам за сите – уште малку“

Класна борба, класен компромис и класен консензус Ние, марксистите, веруваме во класната борба е неизбежна. Дека историјата е историја на класните борби. Дека интересите на различните класи се спротивни едни на други и дека, сѐ [...]

|2021-05-12T08:55:03+00:0012 мај 2021|Актуелно, Економија, Став|

(Мајкл Леви) Зошто екосоцијализам?

Современата капиталистичка цивилизација е во криза. Неограничената акумулација на капитал, комодификацијата на сè, безмилосната експлоатација на трудот и природата и бруталната конкуренција ги поткопуваат основите на одржливата иднина, а со тоа се става под [...]

(Дејвид Кејн) Вашиот животен стил е веќе однапред осмислен

Дејвид Кејн повторно започнал да работи во Канада по 9-месечно патување со ранец во Нов Зеланд и други далечни земји, а спротивставеноста на двата начина на живот што ги живеел му овозможиле да дојде [...]

|2021-03-21T11:59:50+00:0021 март 2021|Актуелно, Економија, Став|

Невработеноста – никогаш пониска?

Токму тоа кажува стапката на невработеност што ја утврди Заводот за статистика за последниот квартал од 2020 година. Таа изнесува 16,1% и претставува најниско ниво на утврдена стапка на невработеност од страна на Заводот [...]

|2021-03-07T09:54:17+00:007 март 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|

Разбивање на митот за „нето нула“ емисии на јаглерод

Ова е прв дел од три-делниот напис базиран на последниот извештај на Friends of the Earth International: Бркање на јаглеродни еднорози: Измамите на јаглеродните пазари и концептот „нето нула“ Владите и големите јаглеродно-интензивни корпорации [...]

Бахамите и Бермуда – меѓу најголемите странски инвеститори во Македонија

Додека се чека Народна банка да објави нови податоци за тоа од каде потекнуваат странските инвестиции во Македонија, добро е да потсетиме дека според најновите достапни податоци (за јануари-септември 2019) на врвот од листата [...]

|2021-02-19T10:04:55+00:0019 февруари 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|

Корупцијата и зачленувањето во ЕУ

Индексот на перцепција на корупцијата на „Транспарентност Интенационал“ повторно предизвика револт кај граѓаните на Македонија. Затоа што уште еднаш нѐ потсети колку имаме корумпирана држава и општество. Истовремено, тоа е и голем пораз на [...]

|2021-02-09T09:41:34+00:009 февруари 2021|Актуелно, Вести, Економија|

Еколошката цена од зависноста од батерии: Литиум, кобалт, никел | Амит Катвала, WIRED

Река Амур, граница меѓу Кина и Русија.Овој студен, оддалечен регион е местото каде што околу 100 кинески производители на електрични автомобили тестираат прототипови, како што е кинеско-словенечкото заедничко вложување APG Elaphe, на сликата. [...]

|2021-02-08T10:50:43+00:008 февруари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Ричард Смит: Дали електричните автомобили се решението?

Нема да бидам изненаден ако испадне дека најеколошки и најефикасни автомобили на планетата денес не се оние „Приуси“ на „Тојота или „Волтите“ на „Шевролет“ со нивниот проценет животен век од 7-10 години, туку оние [...]

|2021-01-29T12:21:39+00:0029 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|

Зелени жртвени зони и жртвите на зелениот раст

Автор на фотографијата е Vlad Chețan При објавувањето на Европскиот Зелен договор минатата година, Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, го претстави истиот како „нова стратегија за раст на Европа [...]

|2021-01-18T13:48:38+00:0017 јануари 2021|Актуелно, Вести, Екологија, Економија|