Гласник

Авторот нема внесено податоци

Зошто треба да го прочиташ Манифестот на Комунистичката Партија

Пред точно 174 години, на 21ви Февруари 1848 година, за првпат беше објавен Манифестот на Комунистичката Партија. Иако е стар скоро два века, Манифестот бил и продолжува да биде една од највлијателните книги во модерната [...]

|2021-03-20T20:00:57+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Турција се повлече од Истанбулската конвенција

Синоќа после полноќ, со одлука на претседателот на државата, Турција официјално се повлече од Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и семејното насилство, позната како Истанбулска конвенција. [...]

|2021-03-20T11:36:05+00:0020 март 2021|Актуелно, Вести, Свет|

Манифест на Париската комуна

Во серијата важни годишнини што ги одбележува редакцијата на „Гласник“, оваа е можеби најголемата. На денешен ден пред 150 години, во Париз работниците ја презеле власта и започнале социјалистичка револуција, воспоставувајќи ја Париската комуна. [...]

|2021-03-18T09:03:48+00:0018 март 2021|Актуелно, Вести|

(Мари Букчин) Кронштатскиот бунт и крајот на Руската револуција

На денешен ден пред 100 години, бил задушен бунтот на морнарите и работниците во Кронштат против власта на болшевиците во Русија. Во борбите загинале околу 1.000 востаници, а подоцна биле егзекутирани од 1 до [...]

|2021-03-17T10:23:03+00:0017 март 2021|Актуелно, Став|

(Ненси Фрејзер) Како феминизмот стана слугинката на капитализмот – и како да се врати назад

Движењето кое започна како критика на капиталистичката експлоатација сега придонесува со клучни идеи кон неговата најнова неолиберална фаза. Како феминистка, секогаш сум претпоставувала дека борбата за еманципација на жените создава подобар свет – егалитарен, [...]

|2021-03-08T10:16:15+00:008 март 2021|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

8-ми Март и положбата на жената во капитализам

Зошто се слави 8-ми Март? Кое е историското значење на Интернационалниот ден на жената? Дали процентуалната застапеност на жените во законодавните тела води кон полна рамноправност на жените со мажите? Дали во капиталистички поредок жените [...]

Невработеноста – никогаш пониска?

Токму тоа кажува стапката на невработеност што ја утврди Заводот за статистика за последниот квартал од 2020 година. Таа изнесува 16,1% и претставува најниско ниво на утврдена стапка на невработеност од страна на Заводот [...]

|2021-03-07T09:54:17+00:007 март 2021|Актуелно, Вести, Економија, Став|

(Роза Луксембург) Поопштествување на општеството

На денешен ден пред 150 години е родена големата марксистичка теоретичарка Роза Луксембург. Редакцијата на „Гласник“ ја одбележи оваа годишнина пренесувајќи два нејзини текстови со цел нашата јавност подобро да ја запознае нејзината мисла. [...]

|2021-03-05T09:24:00+00:005 март 2021|Актуелно, Став|

(Роза Луксембург) Правото на народите на самоопределување и револуцијата

На 5 март се навршуваат 150 години од раѓањето на големата марксистичка теоретичарка Роза Луксембург. Редакцијата на „Гласник“ ќе ја одбележи оваа годишнина пренесувајќи два нејзини текстови со цел нашата јавност подобро да ја [...]

|2021-03-02T13:54:46+00:001 март 2021|Актуелно, Став|

(Александар Беркман) Почетокот на Кронштатскиот бунт од 1921 година

Пред 100 години, на 28 февруари 1921 година во Кронштат, поморска база во близината на Петроград, избил бунт на морнарите и работниците против власта на болшевиците во Русија. Иако барањата на кронштатските морнари и [...]

|2021-03-01T10:36:52+00:001 март 2021|Актуелно, Вести, Став|