Абул Ала ал Ма’ри Две рубајати од „Лузумијат“

Will you love me tomorrow, Aleksandar Kovachevski, 2021

Абул Ала ал Ма’ри

Две рубајати од „Лузумијат“

 

1.

Тмурните крилја на ноќта денот го гонат

Преку опални ридја, откривајќи како в соништа тонат

Чудесните ѕвездени камења што огнените сонца

Долж својата пламена патека ги ронат.

 

2.
И дали би тргувал со оној што да направи знае

Ќилими од виножата ил’ виножито од змија да е

Змиии од бастуни, и други несекојдневни нешта?

Жедта вжарена во привидот уште посилно да сјае.

 

Напишана: 973 -1057

Препев: Андреј Ал-Асади

|2021-06-11T10:43:31+00:0011 јуни 2021|Актуелно, Култура|