Дали системот создава недоверба во научните институции – Гласни идеи

Во новата епизода на „Гласни идеи“ гостува Дарко Догаџински.

Буржоаската наука опфаќа општествени и природо-научни гранки. И кога во општествените науки гледаме како науката (особено кај економистите) сеуште се труди научно да го оправда капитализмот и профитот како највисока цел, не е никакво изненадување што жртвите на трката за профити (т.е работниците) престануваат да им веруваат и на научниците од областа на природните науки. Науката е впрегната во профитни цели. И тоа им е јасно на луѓето.