Стефан Видиков

Авторот нема внесено податоци

Овде е добро

„Сонична младина“ деновиве покрена иницијатива под името: „Овде е добро“. Намерата на иницијативата е да поттикне дискусија околу ангажманот на младите во социјалниот, културниот и политичкиот живот. Кои се проблемите со кои се соочуваат младите? [...]

|2020-03-06T09:12:25+00:006 март 2020|Актуелно, Вести, Култура|

(Никола Шиндре) Реата и смрдеата

Реата во болниците не е ништо во споредба со смрдеата во библиотеките. Кај реата во болниците знаеш дека е смртта на телото, а кај смрдеата во библиотеките страв ти е да признаеш дека е смртта [...]

|2020-03-05T16:39:59+00:005 март 2020|Актуелно, Став|

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (II дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Првиот дел може да го прочитате овде. Од „Blockbuster” до „Nichebuster” модел До пред неколку години, фармацевтската индустрија функционираше според т.н. [...]

|2020-03-05T12:31:32+00:005 март 2020|Актуелно, Економија, Став|

Во недела ќе се одржи марш за женски права под мотото: Ти не си виновна!

Во недела (8 март), во Скопје, десетина здруженија на граѓани заеднички организираат марш под мотото „Ти не си виновна!“. Во духот на интернационалниот ден на борбата за женски права маршот ќе го сврти вниманието кон [...]

|2020-03-03T17:28:14+00:003 март 2020|Актуелно, Вести, Кампања|

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (I дел)

  Фармацевтската индустрија по многу децении сѐ уште останува на врвот или близу до врвот на листата за профитабилност. Мит е дека профитот на оваа индустрија доаѓа преку создавање и продажба на многу терапевтски напредоци [...]

(Славој Жижек) Корона вирусот претставува удар врз капитализмот и може да доведе до реобмислување на комунизмот

Актуелното ширење на епидемијата на коронавирусот предизвика и широко распространета епидемија на идеолошки вируси кои досега во нашите општества беа скриени: лажни вести, параноични конспиративни теории, експлозии на расизам. Основаната медицинска потреба од карантини го [...]

(Овен Џонс) Пазарната економија ги доведе универзитетите до криза, а цената ја плаќаме сите ние

Покачувањето на школарината ќе предизвика нова златно доба за англиските универзитети, или барем така не убедуваа. Тие ќе станат финансиски одржливи, компетитивни, ослободени од загушувачката бирократија и респонзивни кон потребите на студентите. Сепак, скоро една [...]

|2020-02-26T13:54:15+00:0026 февруари 2020|Актуелно, Економија, Кампања, Свет|

(НАкС) Ниските издвојувања од буџетот и недостатокот на критериуми за финансирање се закана за квалитетот на високото образование во РСМ

Вчера во кино Култура, независниот синдикат на академските работници одржа трибина на која се разговараше околу финансирањето на високото образование. По тој повод во прилог го пренесуваме севкупното соопштение од страна на НАкС: „Денеска во [...]

|2020-02-25T09:01:35+00:0025 февруари 2020|Актуелно, Вести, Економија|

(С.Ц. Дуња) Проекција на филмот Капиталот + дискусија

Утре во 19:00 часот во С.Ц. Дуња проекција на филмот „Капиталот“. „Капиталот“ e филм на грчкиот рeжисeр Коста Гаврас за бeзобѕирната амбициозност, лакомоста и борбата за моќ што владee во свeтот на банкитe. Филмот ја слeди [...]

|2020-02-20T16:42:55+00:0020 февруари 2020|Актуелно, Вести, Култура|

Да бидеме реални, да го бараме невозможното! (Интервју со Борјан Ефтимов)

Фотографијата е направена од Арбнора Мемети Минатата недела во ректоратот на универзитетот св. Кирил и Методиј се одржа изборот за претседател на Универзитетското студентско собрание. За прв претседател беше избран студентот Борјан Ефтимов. [...]

|2020-02-19T11:48:55+00:0019 февруари 2020|Актуелно, Вести, Кампања, Став|