Стефан Видиков

Авторот нема внесено податоци

(Славој Жижек) Најголемата закана од COVID – 19 не е регресијата кон опстанувачко насилство, туку варваризмот со човечко лице

Се случи невозможното и светот што го знаевме престана да се врти. Но кој светски поредок ќе се појави откако ќе заврши пандемијата на корона-вирусот, социјализам за богатите, капитализам што профитира од катастрофи или нешто [...]

За непосредна демократија преку е-предлог уредба со законска сила на 10.000 граѓани!

  „Суверенитетот произлегува од граѓаните и им припаѓа на граѓаните.Граѓаните власта ја остваруваат преку демократски избрани претставници, по пат на референдум и други облици на непосредно изјаснување“ – член 2 од Уставот „Право да предлага [...]

|2020-03-23T17:23:43+00:0023 март 2020|Актуелно, Став|

(Наоми Клајн) Како моќта профитира од катастрофа?

Имаше периоди од моето репортирање од кризни зони кога имав неоспорливо чувство дека она што го гледам не е само обична криза, туку поглед кон иднината, преглед на патот по кој сите одиме, освен ако [...]

Кинотека на Македонија ја отвори дигиталната архива на филмови

„ДАЕ“, „Тетовирање“, „Џипси Меџик“ и „Среќна Нова ‘49“ се три од повеќето дигитализирани филмови кои можете да ги погледнете бесплатно и достапно на интернет откако Кинотеката на Северна Македонија одлучи да ги отвори своите дигитални [...]

Петиција: Евтина тарифа на струја во вонредна состојба! / Tarifë të lirë për rrymën elektrike!

Опасноста од забрзано ширење на Корона вирусот е реалност. Затоа, ги поздравуваме здравствените мерки кои се преземени од страна на Владата и Министерството за здравство и наредбите за самоизолација на населението. Но, истовремено ја потенцираме [...]

(Андреј Јованчевски) А што со невидливите епидемии?

За среќа, уште немаме ниедна жртва на вирусната епидемија. За несреќа, во последниов месец имаме цела серија самоубиства на млади луѓе. Тешко дека распространетоста на ваквата смрт ќе го доведе во прашање редовниот тек на [...]

|2020-03-19T20:41:05+00:0019 март 2020|Актуелно, Став|

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (IV дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Останатите делови може да ги прочитате на следните линкови: прв дел втор дел трет дел Контрола врз знаењето Клиничките испитувања кои [...]

Овде е добро

„Сонична младина“ деновиве покрена иницијатива под името: „Овде е добро“. Намерата на иницијативата е да поттикне дискусија околу ангажманот на младите во социјалниот, културниот и политичкиот живот. Кои се проблемите со кои се соочуваат младите? [...]

|2020-03-06T09:12:25+00:006 март 2020|Актуелно, Вести, Култура|

(Никола Шиндре) Реата и смрдеата

Реата во болниците не е ништо во споредба со смрдеата во библиотеките. Кај реата во болниците знаеш дека е смртта на телото, а кај смрдеата во библиотеките страв ти е да признаеш дека е смртта [...]

|2020-04-11T21:08:14+00:005 март 2020|Актуелно, Став|

(Џоел Лексчин) Фармацевтската индустрија во современиот капитализам (II дел)

Продолжение на текстот на Џоел Лексчин за функционирањето на фармацевтската индустрија во современиот капитализам. Првиот дел може да го прочитате овде. Од „Blockbuster” до „Nichebuster” модел До пред неколку години, фармацевтската индустрија функционираше според т.н. [...]

|2020-03-05T12:31:32+00:005 март 2020|Актуелно, Економија, Став|