Положбата на просветниот работник во македонската современост

Vasko Gichevski Наоѓајќи се повторно пред извесно политичко и економско премрежје на кое сè уште не можеме да му ги одредиме крајните форми, на површина секогаш ни излегуваат старите проблеми. Во нашата земја [...]

|2022-04-11T10:07:10+00:0011 април 2022|Актуелно, Култура, Став|

Во сеќавање на Федерико Гарсија Лорка

На 19 Август 1936 година е стрелан шпанскиот поет, лиричар, драмски писател и музичар Федерико Гарсија Лорка од страна на фашистите на шпанскиот фашистички генерал Франциско Франко. До денес не се најдени посмртните останки на [...]

|2020-08-19T12:29:12+00:0019 август 2020|Актуелно, Култура|

„Метахуманистички манифест“ од Хаиме дел Вал и Стефан Лоренц Сорњер

1. Што е метахуманизам? Метахуманизам е критика на некои од основните премиси на хуманизмот како на пример слободната волја, автономијата и супериорноста на aнтропои поради нивната рационалност. Метахуманизмот го продлабочува погледот на телото како поле [...]

|2020-05-24T09:33:42+00:0024 мај 2020|Актуелно, Култура, Свет, Став|

„Песна“ Ален Гинзберг

Песна Ален Гинзберг   Тежината на светот е љубовта. Под товарот на самотијата, под товарот на незадоволството   тежината, тежината што ја носиме е љубовта.   Кој ќе порекне? Во соништата го допира телото, во [...]

|2020-04-19T14:28:04+00:0019 април 2020|Актуелно, Култура|