Мотивот на младите за протестирање / Motivi i të rrinjëve për të protestuar – Гласни идеи

Përgjatë muajit gusht, disa qytete protestuan kundër rritjes së çmimit të energjisë elektrike. Vendimi i Komisionit Rregullator për të rritur çmimin e energjisë elektrike me gati 8%, si dhe zemërimin ndaj EVN për faturat tashmë të larta të energjisë elektrike I shqetësuan qytetarët. Përkatësisht, protestat po zhvillohen në Shkup, Tetovë, Gostivar, Kërçovë, Kumanovë, Dibrë, Prilep dhe Manastir. Thuhet se protestat do të vazhdojnë me të njëjtin intensitet ose më të fortë gjatë muajit shtator. Në temën se cilat janë kërkesat e protestuesve, cilat janë përshtypjet nga protestat e deritanishme dhe cilat janë perspektivat për vazhdimin e protestave, po flasim me aktivistin Furkan Idrizi, si pjesëmarrës në protestat në Shkup.

Во текот на целиот август во повеќе градови се протестира против поскапувањето на струјата. Одлуката на Регулаторната комисија за поскапување на струјата за скоро 8%, како и гневот кон ЕВН за и онака високите сметки за струја ги разбуди и разбунтува граѓаните. Имено, се протестира во Скопје, Тетово, Гостивар, Кичево, Куманово, Дебар, Прилеп и Битола. Најавено е дека и во текот на Септември ќе продолжат портестите со ист или посилен интензитет. На тема кои се барањата на протестирачите, кои се досегашните впечатоци од протестите и кои се перспективите за продолжување на протестите, разговараме со активистот Фуркан Идризи, како учесник на протестите во Скопје.

 

|2020-08-31T19:56:48+00:0031 август 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|