Сончева енергија: Новиот моќен лидер во производството на електрична енергија

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја [...]

Кој е одговорен за климатската криза? Обелоденување на јаглеродната нееднаквост

Научните докази кои укажуваат на тоа дека климатската криза е резултат на човекова активност и согорување на фосилни горива се бројни и често дискутирани. Од друга страна пак, непријатните дискусии околу тоа кој е [...]

|2020-10-23T10:01:12+00:0023 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Економија, Здравје|

Она што не сте го знаеле за биоразградливите кеси

Компанијата „Кесанова“, која се занимава со производство на хартиени кеси, на својата веб-страница објави напис што содржи корисни сознанија за биоразградливите кеси што се во оптек во Македонија, а на кои, многу често, е [...]

|2020-10-18T11:16:49+00:0018 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Светот не успева да постигне ниту една единствена цел за заштита на биодиверзитетот според новиот извештај на ОН

Новиот осудувачки извештај објавен од Обединетите Нации истакнува како глобалната заедница не успеа да постигне ниту една од 20-те цели за биолошка разновидност кои беа воспоставени во Аичи, Јапонија во 2010-та година. Овие цели [...]

|2020-10-14T19:59:47+00:0014 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Најжешката декада измерена досега

Секоја последователна декада од осумдесеттите години на минатиот век ја надминува претходната во рушење на рекордот како најжешките десет години од индустриската револуција па наваму. Новиот извештај за Состојба на климата за 2019-та година [...]

|2020-10-06T08:57:42+00:006 октомври 2020|Актуелно, Вести, Екологија, Здравје|

Димитар Самарџиев („Зелената арка“): Првата општествена градина во Скопје и изнаоѓањето решенија за човекување колку што ни досега еколошката черга

„Зелената арка“ е организација на млади ентузијасти, кои за себе кажуваат дека делат заедничка визија за свет во кој луѓето живеат во хармонија со природата. Тие на Скопје му ја овозможија првата општествена, заедничка [...]

|2020-09-12T09:17:14+00:0012 септември 2020|Актуелно, Здравје, Култура|

Климатска миграција: реалност за милијарди луѓе како што светот станува „едвај населлив“?

Знаеме дека климатската криза ќе изврши огромен притисок врз нашите општества и начинот на живот. Многу луѓе на планетата веќе ги чувствуваат овие притисоци и поранливите од нас ќе се соочат со уште поголеми [...]

Во време на криза обновливите извори на енергија напредуваат a фосилната енергија губи

2020-та не е лесна година. Коронавирус пандемијата го погоди секој аспект од нашите животи. Анализата на енергетските системи низ Европскиот континент за првата половина од годината ни покажува како во текот на овој период, [...]

Жени фармери на Балканот во првите редови во борбата против климатската криза

Земјоделството е еден од секторите кои се најмногу погодени со негативните влијанија од климатската криза не само по прашање на безбедноста на нашата храна, туку и  благосостојбата на милиони луѓе низ целиот свет чија [...]

Зошто енергетските компании треба да бидат во рацете на граѓаните

Енергијата е клучна точка во справувањето со климатската криза, особено видот на енергија што ја користиме за да ги напојуваме нашите домови и заедници. Зборуваме за премин од користење на валкани фосилни горива на користење [...]