Авганистан – 40 години војна – Гласни идеи

Коалицијата војски на НАТО пактот, предводени од САД, најавија дека ќе се повлечат од Авганистан на 11 септември оваа година. Иако тоа го направија предвреме, сепак е избран симболичен датум, бидејќи нападот на кулите близначки во Њујорк, во 2001 година беше причина за американската интервенција во Авганистан.

Во меѓувреме светот го шокираа снимките од аеродромот во Кабул каде стотици луѓе се обидуваа на секаков начин да излезат од државата. Во само 24 часа се дозна дека талбанците воспоставиле контрола врз најголемиот дел на земјата влегувајќи и во главниот град Кабул.

|2021-09-04T09:55:03+00:004 септември 2021|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|