По 17ти пат се одржа анти-фашистичкиот „Анти-Луков Марш“

Оваа година во Софија, Бугарија по 17ти пат се одржа анти-фашистичкиот „Анти-Луков Марш“ како одговор на нацистичкиот „Луков Марш“ кој го слави делото на Христо Луков, министер за војна за време на втората светска војна. [...]

|2020-02-25T18:05:18+00:0025 февруари 2020|Актуелно, Вести|

На 9-ти мај, орден за организаторот на националистичките протести

Во Македонија, светскиот ден на победата над фашизмот, на државно ниво немаше некоја посебна прослава. Парадоксален беше чинот на доделувањето на орденот за заслуги на директорот на Македонска Опера и Балет, Игор Дурловски. Дурловски беше еден од организаторите на протестите „За заедничка Македонија“, кои на 27 април кулминираа со влез на демонстрантите во Собрание. Таа вечер, демонстрантите влегоа во Собранието на Република Македонија, демолираа неколку простории и претепаа неколку пратеници на СДСМ и Алијанса за Албанците.

|2017-07-04T14:26:24+00:0016 мај 2017|Вести|