Кси Џинпинг: „Важно е да се проучува Комунистичкиот Манифест од стотици милиони луѓе, а Партијата мора да го запази марксистичкиот карактер,

ПЕКИНГ, 25.04.2018 – Генералениот секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КЗК), Кси Џинпинг ја истакна важноста на проучувањето на Комунистичкиот манифест.

Целта на разгледувањето на Комунистичкиот манифест е да се разбере и да се сфати моќта на вистината на марксизмот и да се напише ново поглавје на социјализмот со кинески карактеристики во новата ера, рече Кси во понеделникот, кога претседаваше со групна студиска сесија на Политичкиот завод на Централниот комитет на КЗК.

Исто така, друга цел е да се зацврсти марксистичката линија и да се следи изворно теоријата за марксистичката партија за одржување на напредната стратегија. Треба да се зајакне способноста на целата партија да ги реши практичните проблеми на современата Кина со основните принципи на марксизмот.

Неопходно е да се применат научните принципи и духот на Комунистичкиот манифест во целокупното планирање на активностите поврзани со големата борба, голем проект, голема цел и голем сон. Комунистичкиот манифест е монументално дело што научна перспектива за развојот на човечкото општество и беше напишана во корист на луѓето и бара ослободување за човештвото.

Комунистичката партија на Кина е лојален наследник на духот на Комунистичкиот манифест, изјави Кси.

Кси ја повика Партијата да поттикне посилна доверба во патот, теоријата, системот и културата на социјализмот со кинески карактеристики и да се придржуваат кон идеалите и убедувањата на комунистите, да не се плашат од ризици и никогаш да не се збунуваат со какво било мешање.

Кси ги повика членовите на партијата, како што кажа „да останат верни на нашата основачка мисија“, секогаш да ги ставаат луѓето на најистакнатите места во нивните срца, да работат напорно за интересите на луѓето и среќата и да промовираат широк човечки развој и сеопфатен општествен напредок.

Кси исто така повика на посветеност на заштитата и унапредувањето на развојните интереси на Кина и отворање пошироко кон надворешниот свет.

Тој истакна дека Кина треба да ја поттикне меѓународната заедница заеднички да ја преземе одговорноста за времето и да соработува за да одговори на предизвиците предизвикани од економската глобализација.

Кина треба да ја направи економската глобализација поотворена, инклузивна и избалансирана, така што нејзините придобивки и можности ги споделуваат различни земји, општествени слоеви и групи на луѓе, рече Кси.

За да ги води луѓето во големата социјална револуција и да се постигне национално освежување, Партијата мора да го продолжи духот на реформирање.

Партијата не смее да се поколеба во својата определба, да ја спушти границата или да ги намали напорите за обезбедување целосна и строга власт над Партијата, додаде тој.

Исто така истакна дека Партијата мора секогаш да го зачува својот карактер на марксистичката владејачка партија, секогаш да остане пред времето, и секогаш да биде столбот на кинескиот народ и на кинеската нација.

Кси ги повика членовите на партијата да ги решат проблемите со нови идеи, нови размислувања и нови методи и да учат од одличните практики, барајќи од нив да го зголемат своето разбирање за законите кои го заземаат владеењето од страна на Комунистичката партија, развојот на социјализмот и еволуцијата на човековото општество.

Треба да се вложат повеќе напори за да се развие марксизмот во 21 век и во современата Кина и да се напише ново поглавје за прилагодување на марксизмот во кинескиот контекст, рече Кси.

Кси исто така повика на поголем напор за понатамошно проучување и интерпретирање на делата на марксизмот, популаризација и негово прифаќање од страна на стотици милиони луѓе.

Извор: http://www.xinhuanet.com/english/2018-04/24/c_137134028.htm

| 2018-04-25T10:44:56+00:00 25 април 2018|Актуелно, Вести, Свет|