Синдикатите и работничките партии во пресрет на Први Мај (глобален и локален поглед на моменталната ситуација)

Светот во пресрет на Први Мај По падот на Берлинскиот зид, капиталистичките држави на благосостојба на Запад доживеаа пораз, а социјалистичките држави во Источна и Југоисточна Европа влегоа во транзиција кон периферен капитализам и ново [...]

| 2018-04-30T12:55:22+00:00 30 април 2018|Актуелно, Став|

Та не се саде ВМРО и СДСМ исти, та не се саде тука

Со настанокот на крупната индустрија и светскиот пазар, буржоазијата си извојува исклучително политичко господарство во модерната претставничка држава. Модерната државна власт е само одбор што управува со заедничките деловни работи на целата буржоаска класа. (Карл [...]

| 2018-04-23T13:07:20+00:00 23 април 2018|Актуелно, Став|

За кого си? За Америка, или за Русија?

  Насловот звучи како скеч на К-15. Под влијание на realpolitik погледот кон политиката, заземањето страна (Америка или Русија) е основата на препукувањето или размената на мислења на сите нивоа на политичката дискусија (од муабет [...]

| 2018-04-17T10:40:34+00:00 17 април 2018|Актуелно, Свет, Став|

Позициите и задачите на левицата во Македонија (кога евро-атланските интеграции влегуваат во завршна националистичка фаза)

Се добива впечаток дека сите останати случувања на македонската политичка сцена се покриени со сенката на притисокот нашата држава да стане членка на НАТО до самитот во Јуни, со име што ќе го договорат Димитров [...]

| 2018-04-11T06:39:55+00:00 11 април 2018|Актуелно, Став|

Големите сили – заштитници, или гробари на балканските народи

Мартовски демонстрации, Белград, 1941 Падот на социјалистичкиот блок држави од Источна и Југоисточна Европа, значеше вовед во транзицијата, или рестарвацијата на либералниот капитализам и колонијализам на Балканот. Балканските народи на најтежок начин ја [...]

| 2018-03-29T06:20:44+00:00 29 март 2018|Актуелно, Став|

Македонија – поле за јазични војни меѓу народите

Балканските народи се особено сензитивни и агресивни кога е во прашање националното прашање, а оттаму особено кога е во прашање употребата на јазиците. На територијата на Македонија, јазичните војни се одвиваат 250 години наназад. Прв [...]

| 2018-03-23T10:15:36+00:00 23 март 2018|Актуелно, Став|

Патот на Република Македонија (Од мултиетничка во бинационална држава)

    1. Националисти, популисти и евроатлански опортунисти Уставот на РМ се менуваше преку уставни амандмани (IV до XVIII) кои беа предвидени во одредби на Рамковниот договор кој беше последица или беше виден како решение за конфликтот/војната од 2001 [...]

| 2018-03-16T10:24:06+00:00 16 март 2018|Актуелно, Став|

Има надеж за Балканот, има надеж за македонскиот и грчкиот работник!

Балканот - епицентарот на светот, крстосница на три контитненти по вода и земја е местоположба, која им гарантира на овдешните народи градење на просперитетен и богат регион. Одговорот зошто немаме светла иднина пред очите ни’ [...]

| 2018-03-07T14:03:21+00:00 7 март 2018|Актуелно, Став|

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд (втор дел)

Доаѓањето на власт на Јоанис Метаксас, Атина 1936 Антиквизација на топонимите, промена на личните имињата и презимиња, размена на население и колонизација после Првата светска војна (1913 - 1943 година) По завршувањето на [...]

| 2018-02-28T10:17:32+00:00 28 февруари 2018|Актуелно, Став|

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд

  1830 – 1913 година Минатонеделниот текст со наслов „Иредентизмот на антиквизацијата (План или груба небрежност?), кај мал број читатели побуди условен рефлекс на самоодбрана, и тоа одбрана на правото слободно да го определат своето [...]

| 2018-02-21T10:02:15+00:00 21 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Свет, Став|