За кого си? За Америка, или за Русија?

  Насловот звучи како скеч на К-15. Под влијание на realpolitik погледот кон политиката, заземањето страна (Америка или Русија) е основата на препукувањето или размената на мислења на сите нивоа на политичката дискусија (од муабет [...]

| 2018-04-17T10:40:34+00:00 17 април 2018|Актуелно, Свет, Став|

Позициите и задачите на левицата во Македонија (кога евро-атланските интеграции влегуваат во завршна националистичка фаза)

Се добива впечаток дека сите останати случувања на македонската политичка сцена се покриени со сенката на притисокот нашата држава да стане членка на НАТО до самитот во Јуни, со име што ќе го договорат Димитров [...]

| 2018-04-11T06:39:55+00:00 11 април 2018|Актуелно, Став|

Големите сили – заштитници, или гробари на балканските народи

Мартовски демонстрации, Белград, 1941 Падот на социјалистичкиот блок држави од Источна и Југоисточна Европа, значеше вовед во транзицијата, или рестарвацијата на либералниот капитализам и колонијализам на Балканот. Балканските народи на најтежок начин ја [...]

| 2018-03-29T06:20:44+00:00 29 март 2018|Актуелно, Став|

Македонија – поле за јазични војни меѓу народите

Балканските народи се особено сензитивни и агресивни кога е во прашање националното прашање, а оттаму особено кога е во прашање употребата на јазиците. На територијата на Македонија, јазичните војни се одвиваат 250 години наназад. Прв [...]

| 2018-03-23T10:15:36+00:00 23 март 2018|Актуелно, Став|

Патот на Република Македонија (Од мултиетничка во бинационална држава)

    1. Националисти, популисти и евроатлански опортунисти Уставот на РМ се менуваше преку уставни амандмани (IV до XVIII) кои беа предвидени во одредби на Рамковниот договор кој беше последица или беше виден како решение за конфликтот/војната од 2001 [...]

| 2018-03-16T10:24:06+00:00 16 март 2018|Актуелно, Став|

Има надеж за Балканот, има надеж за македонскиот и грчкиот работник!

Балканот - епицентарот на светот, крстосница на три контитненти по вода и земја е местоположба, која им гарантира на овдешните народи градење на просперитетен и богат регион. Одговорот зошто немаме светла иднина пред очите ни’ [...]

| 2018-03-07T14:03:21+00:00 7 март 2018|Актуелно, Став|

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд (втор дел)

Доаѓањето на власт на Јоанис Метаксас, Атина 1936 Антиквизација на топонимите, промена на личните имињата и презимиња, размена на население и колонизација после Првата светска војна (1913 - 1943 година) По завршувањето на [...]

| 2018-02-28T10:17:32+00:00 28 февруари 2018|Актуелно, Став|

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд

  1830 – 1913 година Минатонеделниот текст со наслов „Иредентизмот на антиквизацијата (План или груба небрежност?), кај мал број читатели побуди условен рефлекс на самоодбрана, и тоа одбрана на правото слободно да го определат своето [...]

| 2018-02-21T10:02:15+00:00 21 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Свет, Став|

НАТО и Македонија (кој добива и кој губи од „евро-атланските интеграции“)

Генералниот секретар на НАТО беше пречекан со највисоки државни почести во Македонија. Во Собранието како ученици внимателно го ислушаа обраќањето на Јенс Столтенберг сиот државен врв, позиција и опозиција. Зоран Заев и Никола Груевски. Али [...]

| 2018-01-28T19:32:36+00:00 23 јануари 2018|Актуелно, Свет, Став|

Приватизација на судската власт (втор чин: извршители, 2012-2017)

Приватните извршителски канцелариии веќе 12 години ја вршат присилната наплата, но во последните години станаа особено актуелни, со оглед на тоа што македонската економија и животниот стандард на граѓаните е во слободен пад, секој на [...]