Албанската азбука и македонскиот јазик

Измина седмицата на албанската азбука, овој пат поради пандемијата во Северна Македонија се прослави доста посталожено, како што впрочем претставниците на етничките Албанци во власта и организаторите требаше уште од минатата година да знаат дека [...]

|2020-11-22T11:45:31+00:0022 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Друга критика за „Друга приказна“

Фотографија на Ванчо Џамбаски Од 3 до 5 Септември, 2020 година се оддржа петтото јубилејно издание на фестивалот „Друга приказна“ – регионален книжевен фестивал на малите фикции. Оваа година фестивалот беше посветен на [...]

|2020-09-07T09:39:54+00:007 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Ѓорѓи Рајчиноски: „Критички ученици само со критички наставни кадри!“

Дијалог со Ѓорѓи Рајчиноски по повод почетокот на училишната година - 1 Септември Почетокот на оваа учебна година поради неуспехот на властите да ја организираат наставата навремено се помести еден месец подоцна, но сепак на [...]

|2020-09-01T07:55:47+00:001 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

За Хезболах

Хезболах На 14 февруари 2005 силна експлозија го растресе Бејрут, камион во движење уби дваесет и двајца и повреди стотици други, а меѓу мртвите беше и поранешниот Премиер на Либан Рафик ал-Харири. „Западот“, што и [...]

|2020-09-18T11:53:15+00:0028 август 2020|Актуелно, Свет, Став|

„Толку долго сум била тажна што ме запрепасти,“ Рут Л. Шварц

Толку долго сум била тажна што ме запрепасти, огромната жолта месечина плавната како медена роса на острицата од ридот, дебела и неумолива се колебаше таму колку можеше, а потоа го почна — кој ќе ѝ [...]

|2020-07-11T16:21:15+00:0011 јули 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Себастијан Ливингстон: „Консумеризмот и екосоцијализмот“

Оваа статија има за цел да биде вовед во екосоцијалистичкиот приод кон производството и потрошувачката. Она што го имаме денес е хегемонска опсесија со масовното производство што е катастрофално за еволуциските процеси што ѝ овозможуваат [...]

|2020-06-16T10:06:04+00:0016 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – VI дел

Може ли капитализмот да го подобри својот однос со природата? Сакам да завршам враќајќи се на почетокот. На почетокот од оваа статија спомнав дека Марксовата анализа на капитализмот може да помогне да се спасиме од [...]

|2020-06-10T16:53:24+00:0010 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – V дел

Човечкото ослободување како наше комплетирање како човечки суштества Една од работите за кои Маркс често не е обвинуван дека го кажал е дека треба сите ние да се вратиме кон природата. Но, јас сакам да [...]

|2020-06-09T15:34:34+00:009 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – IV дел

Обвинението за прометејство Оние што го обвинуваат Маркс за прометејство или „продуктивизам“ инсистираат дека Маркс бил толку вљубен во способноста на капитализмот да ги зголеми производните сили преку технологијата и да ја неутрализира заканата од [...]

|2020-06-08T15:07:05+00:008 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|

Елизабет Терзакис: „Маркс и природата“ – II дел

Метаболичкиот расцеп Капитализмот го уништил овој релативно неотуѓен метаболички однос помеѓу човечките суштества и природата преку она што Маркс го нарекол примитивна акумулација. Поради присвојувањето на земјата преку нејзино заградување и претворање во приватна сопственост, [...]

|2020-06-06T09:58:05+00:006 јуни 2020|Актуелно, Екологија, Свет, Став|