Салија Беќир Халим: „Многу девојки и жени немаат услови за менструална хигиена“

Салија Беќир Халим најдесно Дијалог со Салија Беќир Халим по повод Светскиот ден на менопаузата Да се биде жена во нашата држава е мачно, а особено да се биде жена Ромка од Општина [...]

|2020-10-19T07:56:26+00:0019 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Цветанка Николова – Цеце: „Почитта, довербата и љубовта создаваат семејство.“

Дијалог со Цветанка Николова - Цеце по повод Меѓународниот ден на девојчињата На овој ден подискутуравме со Цветанка Николова - Цеце за прашањата поврзани со жените и девојчињата. Жените во нашата држава сè уште се [...]

|2020-10-12T07:35:49+00:0012 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Викторија Бондиќова: „Социо-економските состојби се фактор за табуризирање на менталното здравје.“

Дијалог со Викторија Бондиќова по повод Меѓународниот ден на менталното здравје По овој повод решивме со Викторија Бондиќова, дипломиран психолог на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје, да отвориме некои од прашањата поврзани со менталното [...]

|2020-10-11T14:44:44+00:009 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Софија Бејковска: „На сите ученици треба да им се обезбеди бесплатен и достапен лаптоп и интернет.“

Дијалог со Софија Бејковска по повод Меѓународниот ден на учителот Овој празник е многу значаен за просветата затоа што го слави значењето на учителот во изградбата на ученикот. Софија Бејковска е една од младите наставници [...]

|2020-10-11T14:44:56+00:005 октомври 2020|Актуелно, Култура, Став|

Клоди Лека: „Кога ги читам Сафо, Казанцакис, Ливатидис… се чувствувам како Грк“

Дијалог со Клоди Лека од „Организата Политика“ по повод почетокот на академската 2020/2021 година Клоди Лека е левичар и активист од Тирана, Албанија, а беше еден од организаторите на упадот на [...]

|2020-10-01T08:04:23+00:001 октомври 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Грација Атанасовска: „Прeведувачите ќе го создадат просторот каде што спротивставените страни ќе се разберат.“

Дијалог со Грација Атанасовска по повод Меѓународниот ден на преведувањето и толкувањето Денес ќе разговараме со Грација Атанасовска. За оние кои што до сега не се запознале со неа, Грација е дипломец на Филолошкиот факултет [...]

|2020-09-30T08:00:26+00:0030 септември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Викторија Блажеска: „Нема горна граница на световите што се откриваат читајќи.“

Дијалог со Викторија Блажеска по повод Меѓународниот ден на писменоста 8 Септември е Меѓународен ден на писменоста прогласен од страна на УНЕСКО. По тој повод, а и денот на самостојноста на нашата држава со Викторија [...]

|2020-09-08T15:12:45+00:0029 август 2020|Актуелно, Култура, Став|

Тиииит! Инк. и Прво па женско веруваат во солидарноста која раѓа сојузи.

Јана Коцевска, Јана Старделова и Кристина Леловац Дијалог со Тиииит! Инк. по повод осмото издание на „Прво па женско“ „Прво па женско“ е феминистички критички фестивал кој што се одржува во Скопје, а [...]

|2020-08-13T10:27:12+00:0013 август 2020|Актуелно, Култура|

Зоран Василевски: „Работниците треба повторно да станат другари“

Дијалог со Зоран Василевски по повод Денот на падот на Бастиља Зоран Василевски по професија е адвокат, а по политичко убедување е социјалист. Тој беше основач и член на Прездиумот на политичката партија Левица додека [...]

|2020-07-14T09:24:53+00:0014 јули 2020|Актуелно, Култура, Став|

Руфат Јашари: „Младите имаат право да се осмелат да имаат самодоверба.“

Дијалог со Руфат Јашари по повод Југословенскиот ден на борецот Во Социјалистичка Федеративна Република Југославија Ромите не беа конститутивен народ на ниту една социјалистичка република или покраина, но сепак дури и кај најмаргинализираната етничка група [...]

|2020-07-04T09:05:35+00:004 јули 2020|Актуелно, Култура, Став|