Кога МВР забранува, ние мора да протестираме

Редакцијата на „Гласник“ интегрално го пренесува соопштението до медиуми на Fridays for Future и Гласни идеи.

Redaksia e “Glasnik” në mënyrë integrale përcjell njoftimin për shtyp të “Friday’s for Future” dhe Glasni Idei.

МВР против протестите – полициски притисок за откажување на денешните протести

Активист(к)ите на Fridays for Future коишто, заедно со Сојузот на средношколци и Универзитетското студентско собрание, имаа уредно закажан протест за денеска пред Владата, вчера беа повикани на разговор во полициската станица Беко, откако, повеќе пати во текот на утрото, полициски службеници им се јавуваа телефонски, обидувајќи се да ги наговорат да го презакажат протестот со објаснување дека токму денеска пред Влада ќе се случуваат протоколарни активности со странска делегација.

На крајот, на активист(к)ите им беше понудено „консензуално решение“, од првично планираната локација да се поместат на 300 метри подалеку, на нова, затскриена локација.

Во меѓувреме, на Социјалистичка зора и Гласни идеи, коишто веќе два месеци протестираат против поскапувањето на електричната енергија, не им беше дозволено да го пријават нивниот тековен протест, кој во континуитет се одржува секој петок.

Меѓу другото, според законот, протестните собири НЕ МОРА да се пријавуваат во полиција, но, погоре споменатите движења редовно ги пријавуваат заради безбедноста на демонстрантите.

Поради вчерашните притисоци, активистите од гореспоменатите движења, денеска во 16:00 часот ќе се соберат на јавен простор спроти Владата и здружени ќе го изразат револтот против полициската држава.

Потенцираме дека локацијата за овој протест е паркот „Република“, односно, просторот околу автобуската постојка на булеварот спроти Влада.

MPB kundër protestave – presioni i policisë për të anuluar protestat e sotme

Aktivistët e të Premteve për të Ardhmen, të cilët së bashku me Unionin e Nxënësve të Shkollave të Mesme dhe Kuvendin Studentorë të Universitetit, kishin prajalmëruar protestë të planifikuar  për sot, që do të mbaheshte para Qeverisë. Por dje u thirrën në intervistë në stacionin policor Beko, pas disa paraqitjeve në telefon, duke u përpjekur t’i bindnin që të planifikonin protestën ndonjë ditë tjetër, duke shpjeguar se aktivitetet e protokollit me një delegacion të huaj do të zhvillohen sot para Qeverisë.

Në fund, aktivistëve iu ofrua një “zgjidhje konsensuale” për të lëvizur 300 metra larg nga vendi i planifikuar, fillimisht në një vend të ri të izoluar.

Ndërkohë, aktivistëve të Agimit socialist edhe Glasni Idei, të cilët më dy muaj  protestojnë kundër rritjes së çmimit të energjisë elektrike, nuk ju lejuan të paraqesin protestën e tyre të vazhdueshme, e cila mbahet çdo të premte.

Ndër të tjera, sipas ligjit, tubimet e protestave NUK duhet të raportohen në polici, por lëvizjet e sipërpërmendura raportojnë rregullisht për sigurinë e protestuesve.

Për shkak të presioneve të djeshme, aktivistët e lëvizjeve të sipërpërmendura, sot në orën 16:00 do të mblidhen në një hapësirë ​​publike përballë Qeverisë dhe së bashku do të shprehin revoltën e tyre kundër shtetit policor.

Theksojmë se vendndodhja për këtë protestë është parku “Republika”, pra zona përreth stacionit të autobusit në bulevard përballë Qeverisë.

|2020-09-25T08:56:49+00:0025 септември 2020|Актуелно, Вести, Екологија|