(Видео) Левица: „Законот за јазиците го разгорува национализмот и омразата помеѓу народот“

СКОПЈЕ, 20.03.2018 – Политичката партија Левица денес на прес конференција го искажа својот став за Законот за јазиците. Тие сметаат дека еден ваков закон го разгорува национализмот со којшто се служат владеачките партии СДСМ и [...]

| 2018-03-20T13:57:58+00:00 20 март 2018|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Левица успеа да ја намали платата на вицепремиерите

СКОПЈЕ, 12.03.2018 -  Уставниот суд донесе позитивна одлука по иницијативата на политичката партија Левица, да ги усогласи платите на вицепремиерите со уставните одредби и со тоа да го прекине привилегирањето во нивните плати. Одредбите кои [...]

(Видео интервју) Петрос Цангарис: „Македонија не треба да го менува името, НАТО треба да се самоукине“

СКОПЈЕ, 12.03.2018 –  Грчкиот новинар Петрос Цангарис смета дека Република Македонија не треба да го менува своето име. Според него било каква промена на името ќе значи закана од војни на Балканот. Тој упатува повик [...]

Селаните од Брајковци: „Ние живееме од земјоделие и сточарство, власта ветуваше прекин на рудници, а сега ни’ е загрозен животот“

ВАЛАНДОВО/Брајковци, 22.02.2018 – Состојбата во валандовските села и околината секојдневно станува се’ повеќе алармантна, поради забрзаната изградба на рудникот „Казандол“. Селаните од село Брајковци се вознемирени поради оваа еколошка катастрофа, којашто ги демне нив, нивните [...]

Работниците од Веибо најавуваат радикализација на своите методи

KРИВА ПАЛАНКА, 13.02.2018 - Во последните два дена, се одржуваат протести и блокади на патишта од страна на текстилните работници од фабриката Веибо Груп. Тие веќе две недели протестираат пред вратите на фабриката и блокираат [...]

Три години од „Автономна зона“

СКОПЈЕ, 11.02.2018 - На денешен ден пред три години, поголема група студенти го окупираа Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје, а подоцна и многу други факултети на УКИМ. Слободните [...]

| 2018-02-11T14:41:56+00:00 11 февруари 2018|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Текстилните работници од Веибо Груп денес повторно на штрајк, ќе ја чуваат фабриката од сопственикот, да не го изнесе инвертарот

КРИВА ПАЛАНКА, 02.02.2018 - Тектилните работници од фабриката Веибо Груп, којашто е во сопственост на турски бизнисмен, денес повторно ќе протестираат со блокади на улици во Крива Паланка, со цел да им бидат задоволени прекршените [...]

МАР: „обвинувачи без никаква стручност шират лаги за рудникот Бучим и неговата штета по околината“

Фото: МИА СKOПЈЕ, 30.01.2018 – Вчера, на прес-конференција во Стопанската комора, Македонската асоцијација на рударство (МАР) обвини дека, „обвинувачи без никаква стручност шират лаги за рудникот Бучим и неговата штета по околината, а [...]

Во селата под рудникот Бучим се загадени водата и воздухот

РАДОВИШ, 26.01.2018 – Една од најголемите опасности од отворањето на рудниците Казандол во Валандово и Иловица во Струмица е загадувањето на водата. Населението кое живее во близина на рудниците, ќе се соочува со истите проблеми [...]

| 2018-01-26T06:27:57+00:00 26 јануари 2018|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Продолжи судењето на активистите на Левица, тие обвинуваат за двојни аршини

Прес конференција на Левица пред Основен суд 2 (25.01.2018) СКОПЈЕ, 25. 01. 2018 – Откако претходните рочишта беа одложени поради разни причини, од неприсуство на обвинителството, недобивање на документација, до разгледување на документи, [...]

| 2018-01-29T07:24:55+00:00 25 јануари 2018|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|