Северноатланска религија (период на инквизиција во Македонија)

Нова вера нова библија. Еве долар да изневериш, и еве долар да заборавиш.   НАТО за деца Како во најдобрите денови на монархофашистичка Шпанија и НД Хрватска, веронауката во школите е впрегната во служба на [...]

|2018-09-19T08:57:13+00:0019 септември 2018|Актуелно, Економија, Свет, Став|

Полицијата во Истанбул приведе 543 градежни работници кои штрајкуваа за своите ускратени права, инвеститорот ги нарече терористи

ИСТАНБУЛ, 18.09.2018 - Стотици работници на градилиштето за третиот аеродром во Истанбул штрајкуваа во петокот (14.09) поради лошите услови за работа и безбедност при работа. Тие се револтирани бидејќи не им се исполнети ниту минимални [...]

|2018-09-18T10:21:19+00:0018 септември 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Четиридневна работна недела е реалистична цел во овој век, велат синдикатите

Лидерот на ТУЦ (Trade Union Congress) им порачува на компаниите да ги „споделат придобивките“ на технологијата, односно да ги намалат работните часови и да го редуцираат стресот на работното место. Споредот лидерот на британското движење [...]

|2018-09-13T15:58:05+00:0013 септември 2018|Актуелно, Вести, Свет|

(Интервју) Шантал Муф: Треба да ја обновиме и радикализираме демократијата

Една од најистакнатите политички теоретичарки во светот, Шантал Муф, во интервју за „Барикада“, зборува за популизмот и неговиот однос со демократијата, за концептите на левиот популизам и за стратегиите коишто се најпотребни на левицата [...]

|2018-09-11T05:56:49+00:0011 септември 2018|Економија, Свет, Став|

Бојкотирам(е) – трет дел

Фото: http://www.twipu.com/crepotod1211 Зошто власта го крие Преспанскиот договор Уште на стартот мора да се потенцира следното... Власта ако навистина имаше искрена намера да спроведе информативна кампања за престојниот референдум, тогаш Преспанскиот договор од [...]

|2018-09-10T10:23:54+00:0010 септември 2018|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Знае ли Дојче Банк што финансира на Водно?

Дојче банк и Ерсте групата се кредиторите за изградба на гасоводот Скопје – Тетово – Гостивар. Владата на Република Македонија во 2015 година се задолжи околу 90 милиони евра кај гореспоменатите банки, при што треба [...]

|2018-09-06T10:08:06+00:006 септември 2018|Актуелно, Вести, Економија, Свет, Скопје|

Капитализмот е некомпатибилен со физиката на планетата

Американскиот писател на научна фантастика Исак Асимов, руски Евреин по потекло од областа Смоленск - Русија, напиша дека „пазарот“, „market is the solution“ е привремено решение на планетата како диспаритет меѓу понудата и побарувачката. Да [...]

|2018-09-06T13:44:59+00:006 септември 2018|Актуелно, Свет, Став|

(Интервју – втор дел) Кен Лоч: „Огромен проблем е организација на работничката класа“

Ова е вториот дел од интервјуото со британскиот филмски режисер Кен Лоч. Првиот дел може да го прочитате овде. Лоренцо Марсили: Фокусот на вашата работа отсекогаш бил солидарноста на работничката класа. Живеевте низ транзицијата од [...]

|2018-08-31T09:13:27+00:0031 август 2018|Актуелно, Култура, Свет|

Трудот прави продукт, вишокот создава НАТО

Фундаментален проблем на капитализмот е вишокот на понуда. Војните се материјализирани вишоци. Капитализмот е рушење и градење. Војната е добар бизнис план. НАТО е обезбедување на пазар за понудата. НАТО е паноптикум, купола којашто надгледува [...]

|2018-08-30T15:27:43+00:0030 август 2018|Актуелно, Вести, Свет, Став|

(Интервју) Кен Лоч: „Ако не ја разбираме класната борба – не разбираме ништо“

Британскиот филмски режисер Кен Лоч е еден од најславените кинематографски гласови на нашето време. Длабоко ангажиран уметник, и еден од грстот режисери кои се здобиле со престижната Златна Палма двапати, Лоч често се занимава со [...]

|2018-08-29T08:47:33+00:0029 август 2018|Актуелно, Култура, Свет, Став|