Нови погроми во Украина: премолчениот „источен грев“ на западните земји

Foto: AFP / Yuri Dyachyshyn УКРАИНА, 09.07.2018 - Над 20 напади врз ромските населби, најмалку двајца убиени и неидентификуван број на ранети: ова е билансот на нацистичкото насилство во Украина само во последните [...]

| 2018-07-09T10:48:34+00:00 9 јули 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Британската емиграциона политика иста како американската

ЛОНДОН, 04.07.2018 - Исто како Трамповата практиката што ја осуди цел свет, британската влада ги одвојува децата од родителите кои биле примени во имиграциски притвор. Според една добротворна организација која работи против имиграцискиот притвор, oгромен [...]

| 2018-07-04T10:50:19+00:00 4 јули 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Светот и Македонија пред вратите на фашизмот

  Додека буржоаските економисти не’ убедуваат дека светската економија се опоравува после економска криза од 2008- та година, сепак, финансиската криза се продлабочува т.е рапидно се задолжуваат земјите од вториот и третиот свет, а земјите [...]

| 2018-07-02T12:21:23+00:00 2 јули 2018|Актуелно, Свет, Став|

Европските лидери се против спасувачките чамци за бегалците

Со драматичното влошување на граничната политика на Европскиот блок, кое се случува во согласност со антимиграционите популисти на континентот, Eвропската Унија (ЕУ) ги осуди спасувачките бродови кои ги спасуваат бегалците коишто се обидуваат да го [...]

| 2018-07-02T08:43:47+00:00 2 јули 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Новиот министер за внатрешни работи на Италија повикувал на „масовно чистење“ на мигрантите од „цели делови“ на земјата

ИТАЛИЈА, 28.06.2018 - Неодамна се појавија снимки на кои новиот Италијански министер за внатрешни работи повикува на „масовно чистење“ на бегалци од „цели делови“ на државата. Коментарите на Матео Салвини се постојано споделувани на социјалните [...]

| 2018-06-28T14:29:14+00:00 28 јуни 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Анти-мигрантските политики на Трапм кон децата бегалци ја разгореа јавноста

Администрацијата на Трамп со политиката на „нула толеранција“ за оние мигранти кои ја поминуваат американската граница нелегално, постојано го зголемува бројот на деца задржани во притвор и ги одделува од нивните родители, објави Вашингтон Пост. [...]

| 2018-06-21T13:01:04+00:00 21 јуни 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Себастијан Курц преку новата оска Берлин-Виена-Рим против имигрантите

Канцеларот на Австрија ја повикува оската Берлин - Виена - Рим да се бори против имиграцијата. Потегот би претставувал отповикување на имигрантската политика на „отворени врати“ која Меркел ја усвои во 2015 и која разви [...]

| 2018-06-20T07:01:33+00:00 20 јуни 2018|Актуелно, Вести, Свет|

(Видео) Основните идеи на Карл Маркс

„K е за Карл“ – серија од пет кратки филмови од британскиот новинар и режисер Пол Мејсон за значењето на Маркс денес. „Зошто Маркс е важен денес ?“, е прашањето што Пол Мејсон го поставува [...]

Преведувачите во Европскиот парламент стапија во штрајк

Преведувачите во Европскиот парламент оваа недела со привремен прекин на работа покажаа дека не се согласуваат со изменетите работни услови. Овие прекини беа прецизно објавени и траеја до два часа. Во овој период, како на [...]

| 2018-06-16T09:45:32+00:00 16 јуни 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Воената коалиција поддржана од САД бомбардираше центар за третман на колера во Јемен

ЈЕМЕН, 14.06.2018 - Коалицијата на Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) поддржана од САД, пред 3 дена бомбадираше новоизграден центар за третман на колера во Јемен воден од страна на  „Доктори без граници (ДБГ)“. [...]

| 2018-06-14T08:06:39+00:00 14 јуни 2018|Актуелно, Вести, Свет|