Северноатланска религија (период на инквизиција во Македонија)

Нова вера нова библија. Еве долар да изневериш, и еве долар да заборавиш.   НАТО за деца Како во најдобрите денови на монархофашистичка Шпанија и НД Хрватска, веронауката во школите е впрегната во служба на [...]

|2018-09-19T08:57:13+00:0019 септември 2018|Актуелно, Економија, Свет, Став|

Порнографија без референдум

Фото извор: Александар Ковачевски Референдумот е историјски хеликс. Настаните од 1991 и 2004 со вградениот неолиберализам како класен проект и ирационалниот каскаден распад на НАТО референдумот во 2018 даваат тријада. ДНК на [...]

|2018-09-17T17:31:58+00:0017 септември 2018|Став|

(Интервју) Шантал Муф: Треба да ја обновиме и радикализираме демократијата

Една од најистакнатите политички теоретичарки во светот, Шантал Муф, во интервју за „Барикада“, зборува за популизмот и неговиот однос со демократијата, за концептите на левиот популизам и за стратегиите коишто се најпотребни на левицата [...]

|2018-09-11T05:56:49+00:0011 септември 2018|Економија, Свет, Став|

Бојкотирам(е) – трет дел

Фото: http://www.twipu.com/crepotod1211 Зошто власта го крие Преспанскиот договор Уште на стартот мора да се потенцира следното... Власта ако навистина имаше искрена намера да спроведе информативна кампања за престојниот референдум, тогаш Преспанскиот договор од [...]

|2018-09-10T10:23:54+00:0010 септември 2018|Актуелно, Вести, Свет, Став|

Денес во Гостивар политичка трибина на тема: Бојкотот како самоодбрана

ГОСТИВАР, 08.09.2018 - Денес политичката партија Левица одрганизира трибина која ќе се одржи во Гостивар, а со наслов: „Бојкотот како самоодбрана“. На трибината ќе се зборува за моменталната политичка состојба во државата. На оваа трибина [...]

|2018-09-08T06:14:42+00:008 септември 2018|Актуелно, Вести, Економија, Став|

Капитализмот е некомпатибилен со физиката на планетата

Американскиот писател на научна фантастика Исак Асимов, руски Евреин по потекло од областа Смоленск - Русија, напиша дека „пазарот“, „market is the solution“ е привремено решение на планетата како диспаритет меѓу понудата и побарувачката. Да [...]

|2018-09-06T13:44:59+00:006 септември 2018|Актуелно, Свет, Став|

Пандорината кутија наречена „евро-атлански интеграции“

Кутијата пристигна Дончо беше обичен работник. На почетокот на 90-тите вработен со решение во претпријатие, во кое собранието на вработените (сите вработени) одлучуваа за тоа кој ќе го води претпријатието во годините што следат. Работеше [...]

|2018-09-03T06:20:04+00:003 септември 2018|Актуелно, Став|

Уставен суд сакајќи да спречи локални референдуми отвори можност за нови референдуми во Босилово и Ново Село

По соопштението на власта за средбата на премиерот Зоран Заев со активистите на “Здрава котлина” и рударското лоби со кое се направи обид да се искомпромитираат активистите, јасно е дека рударското лоби си излобирало владата [...]

|2018-08-31T11:19:33+00:0031 август 2018|Актуелно, Вести, Економија, Став|

Трудот прави продукт, вишокот создава НАТО

Фундаментален проблем на капитализмот е вишокот на понуда. Војните се материјализирани вишоци. Капитализмот е рушење и градење. Војната е добар бизнис план. НАТО е обезбедување на пазар за понудата. НАТО е паноптикум, купола којашто надгледува [...]

|2018-08-30T15:27:43+00:0030 август 2018|Актуелно, Вести, Свет, Став|

(Интервју) Кен Лоч: „Ако не ја разбираме класната борба – не разбираме ништо“

Британскиот филмски режисер Кен Лоч е еден од најславените кинематографски гласови на нашето време. Длабоко ангажиран уметник, и еден од грстот режисери кои се здобиле со престижната Златна Палма двапати, Лоч често се занимава со [...]

|2018-08-29T08:47:33+00:0029 август 2018|Актуелно, Култура, Свет, Став|