Помеѓу еколошкиот активизам и работничкото движење

Еколошката критика во Македонија денес е неодделив сегмент на јавниот дискурс. Во последните 5 години борбата за чист воздух и животна околина еволуираше, се зголеми свесноста за РМ2.5 и PM10  честичките, се воведе апликацијата Мој [...]

| 2018-02-15T12:58:19+00:00 15 февруари 2018|Актуелно, Вести, Став|

Кога ќе го решите овој проблем, драги наши властодршци?

Тринаесет дена по ред работници од текстилната фабрика Веибо Груп протестираат, блокираат и се надеваат дека некој во оваа држава ќе наиде на слух да ги чуе нивните барања. А нивните барања се исплаќање [...]

| 2018-02-15T08:14:00+00:00 15 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Иредентизмот на антиквизацијата (план или груба небрежност?)

8 септември, 2011 година, свечено откривање на „Воинот на коњ“. Секој еден народ, има потреба од држава и меѓународно признавање на идентитетот и суверенитетот. Македонската држава половина век стабилно стоеше врз два столба: [...]

| 2018-02-12T06:37:40+00:00 12 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Грчките препреки во преговорите за името и давааат предност на десницата

  Во последниот период, скоро сите вести што доаѓаат од Грција го прикажуваат нашиот сосед како се мобилизира националистички и нацистички. Но, тоа не го претставуа целиот спектар на интерната борба. Голем број на поединци, [...]

| 2018-02-08T17:16:00+00:00 8 февруари 2018|Актуелно, Свет, Став|

Турција преку Африн ја продолжува операцијата „Штитот на Еуфрат“, за да го спречи зајакнувањето на курдските сили во регионот, што пак ја зајакнува ИСИС

Турција преку воздушна воена операција го нападна Африн на 20 јануари 2018. Досега се убиени над 800 лица, од кои повеќето припадници на курдските сили на ЈПГ и околу над 25 припадници на турските [...]

| 2018-02-02T14:03:27+00:00 2 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано, Свет, Став|

Македонија меѓу сонот и јавето на транзицијата (2001 – 2011)

  Војната/конфликтот во 2001 (Наместо Македонија во НАТО, НАТО влезе во Македонија) Денес сме сведоци на авантуристичкиот дух на македонската надворешна политика. Препреката за влезот во НАТО е името на државата. Владата предводена од СДСМ [...]

| 2018-01-30T12:24:12+00:00 30 јануари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

НАТО и Македонија (кој добива и кој губи од „евро-атланските интеграции“)

Генералниот секретар на НАТО беше пречекан со највисоки државни почести во Македонија. Во Собранието како ученици внимателно го ислушаа обраќањето на Јенс Столтенберг сиот државен врв, позиција и опозиција. Зоран Заев и Никола Груевски. Али [...]

| 2018-01-28T19:32:36+00:00 23 јануари 2018|Актуелно, Свет, Став|

Сотирис: „проблемот не е во името, туку проблемот за населението на Балканот е НАТО, како и наклонетоста на властите кон неолиберализмот“

Ви го пренесуваме во целост преводот на македонски од ставот околу спорот со името, напишан на фејсбук од страна на Панагиотис Сотирис, генерален секретар на коалицијата на радикални леви организации Аntarsya и член на пoлитичката партија [...]

| 2018-01-16T15:31:29+00:00 16 јануари 2018|Актуелно, Економија, Свет, Став|

Синдикат – реалност или фикција!? (лично искуство на поранешен работник во КСС – Кичево)

Ова е исказ за формирањето синдикат во Key Safety Systems или скратено KSS – Кичево. Тоа е компанија за производство на воздушни перничиња за автомобилска индустрија. Сами оценете во каква држава живееме. Работните услови во KSS [...]

| 2018-01-16T13:47:55+00:00 16 јануари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Приватизација на судската власт (втор чин: извршители, 2012-2017)

Приватните извршителски канцелариии веќе 12 години ја вршат присилната наплата, но во последните години станаа особено актуелни, со оглед на тоа што македонската економија и животниот стандард на граѓаните е во слободен пад, секој на [...]