Втора научна дебата за употреба на канабисот за медицински цели

СКОПЈЕ, 06. 03. 2018 – Утре во просториите на Кино Култура со почеток во 13 часот во Скопје ќе се одржи втората научна дебата за употреба на канабисот. Фокусот ќе биде на медицинското користење [...]

| 2018-03-06T09:21:07+00:00 6 март 2018|Актуелно, Вести, Култура|

Реакција на актерите на кумановскиот театар до министерството за култура

На официјалната фејсбук страница на Кумановскиот театар, беше објавено отворено писмо до министерството за култура. Целта на ова писмо е да се изрази револтот и да се алармира за маргинализацијата на Театарот во Куманово, [...]

| 2018-02-13T14:02:52+00:00 13 февруари 2018|Актуелно, Вести, Култура, Некатегоризирано|

„Директорката на училиштето Здравко Цветковски продолжува со непотизмот, дискриминацијата и кршењето на работничките права“

СКОПЈЕ, 08.02.2018 – Група анонимни наставници од средното училиште Здравко Цветковски напишаа отворено писмо до властите. Писмото го испратија до политичката партија Левица, која на својата фејсбук страница го објави и побара институциите да [...]

| 2018-02-08T17:11:58+00:00 8 февруари 2018|Актуелно, Култура|

Задругата Артикултура во Битола, со јавен повик за донации со цел да опстане

БИТОЛА, 23.01.2017 – Првата задруга-кафуле „Артикултура“  се креира во Битола во мај оваа година и за кратко време внесе свежина на алтернативната битолска сцена со својот некомпромитирачки став кога станува збор за уметност и автентични [...]

| 2018-01-23T13:48:58+00:00 23 јануари 2018|Актуелно, Вести, Култура|

АртАртеа – тродневен фестивал на спој од различни уметности

СКОПЈЕ, 19.12.2017 – Од 22 до 24 декември во Скопје во Кино Култура во организација на издавачката куќа Бегемот, ќе се одржи културниот фестивал АртАреа – Културна артерија на градот. Фестивалот има за цел да [...]

| 2017-12-19T13:17:32+00:00 19 декември 2017|Актуелно, Вести, Култура|

Во Штип ќе се одржи „Текстилијада“, дводневен културен настан со теми чиј фокус се текстилните работници

ШТИП, 11.12.2017 – На 15-ти и 16-ти декември во Штип, во организација на здружението на граѓани на текстилните, кожарските и чевларските работници „Гласен Текстилец“, ќе се одржи културна манифестација насловена како Текстилијада. Во текот на [...]

| 2017-12-11T11:28:17+00:00 11 декември 2017|Актуелно, Вести, Култура|

(Поезија) За мајка ми

За мајка ми ......”Тие луѓе ни ја сронија и последната трошка надеж за дом. Веќе година дена не сме во можност да им плаќаме кирија на газдите. Прво на оние чив стан се наоѓаше [...]

| 2017-12-09T13:13:11+00:00 9 декември 2017|Актуелно, Култура|

(Видео) Ремзи Медик: „Ромите можат да се запишуваат во школо во коешто учат македонци само ако доаѓаат од економски стабилни семејства“

Проблемите на ромското население во Битола се големи, додека решенијата не се испорачуваат во догледно време. Дискриминацијата врз нив е на повеќе нивоа, како на инфраструктурно, така и на социјално ниво, а од неодамна [...]

Поезија на Артур Рембо

Париска оргија или Париз одново се населува   Стасавте никаквеци! Кон станиците јуриш! Под сонцето ќе исчезне и последна следа од булеварите кај што Варварите сури беа. Светиoт западен град е сега пред вас! [...]

| 2017-11-07T18:19:52+00:00 7 ноември 2017|Актуелно, Култура, Некатегоризирано|

Отворено писмо до министерот за култура Роберт Алаѓозовски од дебатното кино Контра Кадар Битола

  На официјалната фејсбук страница на иницијативата за дебатно кино Контра кадар - Битола беше објавено отворено писмо до новиот министер за култура, Роберт Алаѓозовски. Целта на ова писмо е да им се одобри [...]

| 2017-11-06T09:52:15+00:00 5 ноември 2017|Вести, Култура, Некатегоризирано|