Правда за обичните/Drejtësi për të thjeshtit

Алмир Алиу е детето кое загина по расправија во кумановската болница пред околу две години. Иако сторителот беше обвинет за кривично дело, убиство со умисла, по две години, основниот суд во Куманово одлучи да се [...]

| 2018-03-05T15:48:52+00:00 5 март 2018|Актуелно, Став|

Заев, 8ми март и Маргарет Тачер

Вчера, премиерот на Македонија Зоран Заев, кој патем се смета себе си за левичар, на Маршот во Куманово во чест на 8 март, што традиционално го организира Форумот на жени на СДСМ, зборувајќи за правата [...]

| 2018-03-05T22:29:56+00:00 5 март 2018|Актуелно, Став|

Владата молчи за институционалниот скандал во врска со прекршоците во договорот за Казандол

Местото кадешто според договорот компанијата Сардич требаше да има изградено постројка заклучно со февруари 2017. Фото: Гласник, декември 2017. Контрадикторни се наодите на институициите за една иста работа во рудникот Казандол. Две државни [...]

| 2018-03-02T12:32:32+00:00 2 март 2018|Актуелно, Вести|

Македонско-грчка левичарска трибина на тема: „Грција и Македонија, товарот на името“, како дел од бробата против милитаристичкиот НАТО сојуз

СКОПЈЕ, 01.03.2018 – Во понеделник на 5 март во просториите на Кино Култура во Скопје со почеток во 20 часот ќе се одржи трибина со наслов „Грција и Македонија, товарот на името“. Оваа трибина е [...]

| 2018-03-02T09:15:44+00:00 1 март 2018|Актуелно, Вести, Економија|

Работниците од „Веибо Груп“ продолжуваат со блокади на фабриката се’ додека не им се исплатат платите и придонесите

  КРИВА ПАЛАНКА, 28.02.2018 - Вчера, по дојава од страна на солидарни сограѓани дека управителката на фабриката „Веибо Груп“ од Крива Паланка, Кристина Јакимова и сопственикот Мустафа Иршад Канџа се во фабриката, поранешните вработени во „Веибо“ [...]

| 2018-02-28T12:06:15+00:00 28 февруари 2018|Актуелно, Вести, Економија, Некатегоризирано|

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд (втор дел)

Доаѓањето на власт на Јоанис Метаксас, Атина 1936 Антиквизација на топонимите, промена на личните имињата и презимиња, размена на население и колонизација после Првата светска војна (1913 - 1943 година) По завршувањето на [...]

| 2018-02-28T10:17:32+00:00 28 февруари 2018|Актуелно, Став|

„Огражден, Беласица, Кожув и Дојранско Езеро да се прогласат за национални паркови“

Јужните падини на Огражден кон с. Иловица СТРУМИЦА/СКОПЈЕ, 27.02.3028 - Членови на еколошки организации и неформални иницијативи од југоисточниот дел на Македонија започнуваат регионална инцијатива за прогласување на планинските комплекси Огражден, Беласица и [...]

| 2018-02-27T15:26:46+00:00 27 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|

(Интервју) Кире Василев: „Има надеж за нови алтернативни синдикални здружувања во Македонија“

Синдикатите во Македонија се најчесто најслаба алка во социјалниот дијалог. Нивната релевантност и прогрес имаат турболентна траекторија која не нуди голем оптимизам во блиска иднина. Синдикатот - кој е замислен како работнички храм, се соочува [...]

| 2018-02-25T14:49:13+00:00 22 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|

Селаните од Брајковци: „Ние живееме од земјоделие и сточарство, власта ветуваше прекин на рудници, а сега ни’ е загрозен животот“

ВАЛАНДОВО/Брајковци, 22.02.2018 – Состојбата во валандовските села и околината секојдневно станува се’ повеќе алармантна, поради забрзаната изградба на рудникот „Казандол“. Селаните од село Брајковци се вознемирени поради оваа еколошка катастрофа, којашто ги демне нив, нивните [...]

Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд

  1830 – 1913 година Минатонеделниот текст со наслов „Иредентизмот на антиквизацијата (План или груба небрежност?), кај мал број читатели побуди условен рефлекс на самоодбрана, и тоа одбрана на правото слободно да го определат своето [...]

| 2018-02-21T10:02:15+00:00 21 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Свет, Став|