Ковиловски: „Домувањето и вработувањето се факторите од кои зависи дали затворениците повторно ќе се вратат во затвор.

СКОПЈЕ, 19.04.2017 - Пред два дна, во кафе-барот Концепт 37, Здружението за пенална и постпенална помош на осудени лица и социјална адаптација, реинтеграција и рехабилитација на ранливи групи ПРОСОЦИЈАЛ од Скопје организираше дискусија за теми [...]

| 2018-04-19T13:04:28+00:00 19 април 2018|Актуелно, Вести|

Во Турција продолжува „чистката“ по судовите со неистомисленици на Ердоган

Историчарка осудена на три години затвор, поради тоа што на твитер напиша дека ПКК не е терористичка организација. ТУРЦИЈА, 19.04.2018 - Турската историчарка Ајше Хур (Ayşe Hür) во вторникот беше осудена на три годишна казна [...]

| 2018-04-19T12:50:50+00:00 19 април 2018|Актуелно, Вести, Свет|

(Интервју) Борис Буден: Барањето за слобода повеќе не може да се артикулира

Нeда Генова .: Дали мислите дека моменталните дискусии за подемот на (десниот) популизам сигнализира можно враќање на концептот на "народот"? Б.Б.: Знаете, луѓето како Волфганг Штрик би зборувале многу критички за поимот популизам. Поверојатно, влогот [...]

| 2018-04-18T08:34:10+00:00 18 април 2018|Актуелно, Свет, Став|

Отворен проглас на младите од Македонија и Грција за соработка и против националистичките политики

МАКЕДОНИЈА/ГРЦИЈА, 17.04.2018 - На социјалните мрежи деновиве протече Проглас за заемна соработка и надминување на националистичките политики и разделби на младите во Македонија и во Грција. Заситени од политиките на омраза и дистракции, младите [...]

| 2018-04-17T11:36:14+00:00 17 април 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Organizata Politike од Албанија: „За два дена двајца рудари усмртени, ова е убиство“

АЛБАНИЈА, 17.04.2018 – Во текот на изминатите неколку дена двајца рудари загинаа во рудници во Албанија за време на ископување на руда со експлозивен материјал. Од „Политичката организација“ (Organizata Politike) во Албанија смртта на [...]

| 2018-04-17T11:05:24+00:00 17 април 2018|Актуелно, Вести, Свет|

За кого си? За Америка, или за Русија?

  Насловот звучи како скеч на К-15. Под влијание на realpolitik погледот кон политиката, заземањето страна (Америка или Русија) е основата на препукувањето или размената на мислења на сите нивоа на политичката дискусија (од муабет [...]

| 2018-04-17T10:40:34+00:00 17 април 2018|Актуелно, Свет, Став|

Што се случува со пеналните политики и условите во затворите?

  Утре, во кафе-барот Концепт 37, со почеток во 19:00 часот, Здружението за пенална и постпенална помош на осудени лица и социјална адаптација, реинтеграција и рехабилитација на ранливи групи ПРОСОЦИЈАЛ од Скопје организира дискусија за [...]

| 2018-04-16T18:01:59+00:00 16 април 2018|Актуелно, Вести|

Втора сообраќајка за месец дена во Ѓорче Петров, прегазено 10 годишно дете

СКОПЈЕ, 16.04.2018 - Вчера околу 19 часот, на улицата Борис Сарафов во Ѓорче Петров, 10 годишно дете беше удрено од возило во движење. Во Македонија продолжуваат сообраќајните несреќи каде жртви се пешаците. Детето е [...]

| 2018-04-16T13:33:15+00:00 16 април 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

Зошто македонското МНР не ги осудува нападите на Саудиска Арабија и сунитските сојузници во Јемен

СКОПЈЕ, 16.04.2018 - Министерството за надворешни работи на Македонија ниту еднаш ја нема осудено интервенцијата на Саудиска Арабија и нејзините сунитски сојузници во Јемен, а исто така, освен соопштението во кое го осуди ракетниот контранапад [...]

| 2018-04-16T13:23:57+00:00 16 април 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано, Свет|

До каде е правдата за работниците во Крива Паланка?

КРИВА ПАЛАНКА, 14.04.2018 - Работниците во две компании во технолошко-индустриска развојна зона (ТИРЗ) Крива Паланка се оставени и заборавени од сите релевантни државни фактори во државата.  Вработени во италијанската компанија за чевли „Кадоро Отто“  и [...]

| 2018-04-14T07:47:46+00:00 14 април 2018|Актуелно, Вести, Економија|