Грчката антиквизација од 19 и 20 век наспроти македонската од 21 век, или етничко чистење наспроти дизниленд

  1830 – 1913 година Минатонеделниот текст со наслов „Иредентизмот на антиквизацијата (План или груба небрежност?), кај мал број читатели побуди условен рефлекс на самоодбрана, и тоа одбрана на правото слободно да го определат своето [...]

| 2018-02-21T10:02:15+00:00 21 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Свет, Став|

Левица: „Да не се дозволи приватизација на МК Железници“

СКОПЈЕ, 20.02.2018 – Политичката партија Левица денес одржа прес конференција по повод најавата за приватизација на транспортот на МК Железници. Од Левица потенцираа дека,  изминатите 27 години самојстојност на економски план се означени со приватизации, [...]

| 2018-02-20T13:19:39+00:00 20 февруари 2018|Актуелно, Вести, Економија, Некатегоризирано|

По старо-нова формула правдата изгледа вака: Условна казна за Ивона Талевска за затајувањето на данокот

СКОПЈЕ, 19. 02. 2018 – Основниот суд 1, денеска по главната расправа, изрече алтернативна мерка затвор, односно две години затворска казна доколку новинарката Ивона Талевска во рок од четири години го повтори делото. Денеска [...]

| 2018-02-19T16:49:56+00:00 19 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано, Скопје|

Уште еден обид за корупција: РЕК Битола и ГП Пелистер склучиле договор за тендер во „итна постапка“

На социјалните мрежи протече договорот потпишан помеѓу Подружницата на ЕЛЕМ од Битола – Рек Битола и градежната компанија Пелистер од Битола. Предмет на овој договор е јавна набавка на услуга од ископ на јаглен [...]

| 2018-02-19T17:44:15+00:00 18 февруари 2018|Актуелно, Вести, Економија, Некатегоризирано|

Начини на кои може да се вклучите во борбата против рудниците на смртта

Организациите кои се борат против рудниците на смртта ни испратија неколку предлози на кои сите ние со мали напори можеме да пружиме поддршка на борбата чиј резултат ја засега цела Македонија. Предлозите се следни: * Испраќање [...]

| 2018-02-17T10:35:37+00:00 17 февруари 2018|Некатегоризирано|

Кога ќе го решите овој проблем, драги наши властодршци?

Тринаесет дена по ред работници од текстилната фабрика Веибо Груп протестираат, блокираат и се надеваат дека некој во оваа држава ќе наиде на слух да ги чуе нивните барања. А нивните барања се исплаќање [...]

| 2018-02-15T08:14:00+00:00 15 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Реакција на актерите на кумановскиот театар до министерството за култура

На официјалната фејсбук страница на Кумановскиот театар, беше објавено отворено писмо до министерството за култура. Целта на ова писмо е да се изрази револтот и да се алармира за маргинализацијата на Театарот во Куманово, [...]

| 2018-02-13T14:02:52+00:00 13 февруари 2018|Актуелно, Вести, Култура, Некатегоризирано|

Иредентизмот на антиквизацијата (план или груба небрежност?)

8 септември, 2011 година, свечено откривање на „Воинот на коњ“. Секој еден народ, има потреба од држава и меѓународно признавање на идентитетот и суверенитетот. Македонската држава половина век стабилно стоеше врз два столба: [...]

| 2018-02-12T06:37:40+00:00 12 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

(Интервју) Мира Беќар: Ни’ беше многу важно да ја потенцираме неповредливоста на академскиот простор

Во декември, минатата година, Министерството за образование и наука излегува со сопствена верзија за Закон за високо образование. Во тој предлог, Професорскиот пленум е задоволен за инкорпорирањето на голем број на предлози кој беа [...]

| 2018-02-05T09:59:55+00:00 5 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано|

Турција преку Африн ја продолжува операцијата „Штитот на Еуфрат“, за да го спречи зајакнувањето на курдските сили во регионот, што пак ја зајакнува ИСИС

Турција преку воздушна воена операција го нападна Африн на 20 јануари 2018. Досега се убиени над 800 лица, од кои повеќето припадници на курдските сили на ЈПГ и околу над 25 припадници на турските [...]

| 2018-02-02T14:03:27+00:00 2 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано, Свет, Став|