Лена Лавчанката во партизани 1941 – Гласни идеи: Документарна

Нема ништо посилно од директното раскажување на сопствената животна приказна. Лена Ташкова Бафтирова – Лена Лавчанката, со партизанско име Нада e жена од богато битолско семејство што отиде во партизани во време на Втората светска војна и се бореше против фашистичкиот окупатор. Во документот од архивата на МРТВ се опишува тогашниот фашистички окупатор Бугарија и нивниот угнетувачки режим во Македонија. Батаљонот на Нада го носи името „Гоце Делчев“, во тоа време е и симбол на антифашистичкиот отпор, а денешниот антикомунизам и ревизионизам во Бугарија е мотивиран од десничарска политика, бришење на антифашистичката историја и ревизија на фашизмот на Балканот.

.

Коментар за документарниот запис на Васко Гичевски.

Припрема и опрема на документарниот запис, група на „Гласни идеи: Документарна.“

Извор, архива на МРТВ

|2020-12-03T15:01:21+00:003 декември 2020|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|