Nikola Shindre

Авторот нема внесено податоци

Никола Шиндре: “Возот не ме мачи со патарини.”

Деновиве чувме две изјави од министерот или министерството за транспорт и врски. Едната беше дека на автопатот Скопје – Штип ќе се воведат патарини и дека патарините насекаде низ државата ќе поскапат. Втората вест беше [...]

|2021-01-27T09:39:01+00:0027 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Култура|

Поплавите како општествена непогода

Изминативе денови имаше доста врнежи од дожд. По долгата летна суша водостојот на реките и вештачките акумулации се подигна. Ова на некој начин дава некаква утеха наспроти глобалната климатска криза иако и оваа година нема [...]

|2021-01-13T19:43:23+00:0013 јануари 2021|Актуелно, Екологија, Став|

Васко Гичевски: „Финските реформи во Османлиска Македонија“

Деновиве нѐ потресе најавата за најнова образовна реформа во нашата татковина Османлиска Македонија. Имено станува збор за „Концепцијата за ново основно образование“ која ја работи една интелектулана камарила, чиј состав на нас обичната раја не [...]

|2020-12-17T14:00:31+00:0017 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Нина Тунтева: „Да се трудиме да понудиме што повеќе содржини на македонски јазик.“

Дијалог со Нина Тунтева по повод Климент Охридски – Денот на писменоста Нина Тунтева е дипломиран филолог на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје на насоката преведување и толкување од [...]

|2020-12-08T10:55:51+00:008 декември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Предраг Јовановски: „Финансиите се главна пречка за трансродовите лица“

Дијалог со Предраг Јовановски по повод Меѓународниот ден за борба против СИДА-та 1 Декември е Меѓународен ден за борба против СИДА-та, односно болеста што се развива доколку човекот не се лекува навремено, а се стекнал [...]

|2020-12-01T11:12:02+00:001 декември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Танос Пападојанис / Thanos Papadogiannis „Левичарските движење треба да имаат места за забава“

Дијалог со Танос Пападојанис од Атина по повод Денот на Републиката на СФР Југославија На овој ден во 1943 се одржа второто заседание на Антифашистичкото собрание за народно ослободување на Југославија [...]

|2020-11-29T09:53:13+00:0029 ноември 2020|Актуелно, Култура, Свет|

Албанската азбука и македонскиот јазик

Измина седмицата на албанската азбука, овој пат поради пандемијата во Северна Македонија се прослави доста посталожено, како што впрочем претставниците на етничките Албанци во власта и организаторите требаше уште од минатата година да знаат дека [...]

|2020-11-22T11:45:31+00:0022 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Васко Гичевски: „Балканскиот концепт за Европа“

Еден ноемвриски ден 17. 11. 2020 година и покрај вонредните политички усилија, Македонија повторно, по неброен пат доби вето за пристапни преговори со Eвропската Унија. Интересно е да се согледа, каков е карактерот на причините [...]

|2020-11-19T09:30:42+00:0019 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Симона Димковска: „Купрум е радикална промена што младите ја бараат во овој град“

Дијалог со Симона Димковска за нејзиниот сон спроти Денот на ослободувањето на Скопје од фашистите Симона Димковска е млада актерка од Скопје, која што дипломирала на Драмската академија во Скопје, а активно се залага за [...]

|2020-11-13T11:28:25+00:0013 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|

Бојан Станиќ: „Да се трудиме за промените и пролетта сама ќе дојде.“

Дијалог со Бојан Станиќ за сонот спроти Денот на ослободувањето на Битола од фашистите Бојан Станиќ е млад активист познат низ алтернативните културни кругови во Скопје и во Битола. Тој се бори за можноста да [...]

|2020-11-04T09:22:01+00:004 ноември 2020|Актуелно, Култура, Став|