Мариглен Демири

Авторот нема внесено податоци

151 годинa од објавувањето на првиот том на „Капиталот“ на Карл Маркс

На денешен ден, на 14 септември 1867 година, првиот том на познататото дело на Карл Маркс „Капиталот“ (Das Kapital) за првпат се појавува во Германија. Хамбуршката издавачка куќа Ото Мајснер го објави првото издание [...]

|2018-10-04T08:22:59+00:0014 септември 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано|

82 години од смртта на Федерико Гарсија Лорка

На денешен ден, во 1936 година, е убиен социјалистичкиот поет Федерико Гарсија Лорка. Егзекутиран е откако е изнесен од затвор во кој бил затворен, со наредба на Франковите милитантни служби. Една од причините за [...]

|2018-08-19T13:22:25+00:0019 август 2018|Актуелно, Култура, Свет|

Протестна нота на мрежа на ромски неформални организации од различни делови на Европа

Во прилог ја објавуваме протестната нота која е напишана и поддржана од неформална мрежа на организации низ Европа. Писмото е иницирано по повод комеморацијата на жртвите роми од Холокаустот во Втора светска војна, но [...]

|2018-08-02T08:31:05+00:002 август 2018|Актуелно, Вести, Свет|

Багерите го копаат Водно, активистите на „Го сакам Водно“ најавија прес конференција, продолжува уништувањето на животната средина за профит

СКОПЈЕ, 28. 07. 2018 – Активистите на иницијативата „Го сакам Скопје“ со бурна изјава денеска, истапија на фејсбук страницата на иницијативата. Тие, се бунат против градењето на гасоводот кој треба да поминува низ Водно. [...]

|2018-07-29T11:47:58+00:0028 јули 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

ВМРО почна СДСМ продолжува: Зградата на Државниот Архив се уште се уништува

СКОПЈЕ, 28. 07. 2018 – Не се менува третманот кон зградата на Државниот Архив. Политиките на пренамена на објекти коишто претходната власт ги спроведуваше, новата власт само ги усвои и преќутно ги спроведува. Градежната [...]

|2018-07-28T16:55:57+00:0028 јули 2018|Актуелно, Вести|

НАТО забавите и „автентичните“ вредности

Дебатата за парите за уметниците е доста интересна. Има два смера. Првиот смер е оној морализаторскиот на кој паразитира наивната граѓанска логика. Парите можеа да одат на лекување на луѓе болни од малигни или [...]

|2018-07-16T15:31:45+00:0016 јули 2018|Актуелно, Став|

Кога робовите се бијат меѓусебе

Нашето општество не успеа да изгради услови за соживот помеѓу етничките заедници. Колку и да звучи клише, постојано историјата се повторува и како трагедија и како фарса. Флоскулите дека за бајрам јадеме баклава, а [...]

|2018-07-10T12:13:58+00:0010 јули 2018|Актуелно, Став|

„Нуркање под ѕвездите“ како своевиден Пркос

СКОПЈЕ, 18. 06. 2018 – „Нуркање под ѕвездите“ е настанот кој го организира Здружението Пркос во четврток. Станува збор за проекција на филмот „Океанска терапија“. Проекцијата ќе се одржи на терасата на Green House [...]

|2018-06-18T14:11:18+00:0018 јуни 2018|Актуелно, Вести, Култура|

За шовинистичката логика на апологијата

Изминативе денови, по одлуката на владата за назначувањето на Џезаир Шаќири (командант Хоџа) за советник, навјасаа дебати и критики во општеството и социјалните мрежи. Водејќи се по плуралните принципи, сметам дека е добро што [...]

|2018-05-14T10:49:14+00:0014 мај 2018|Актуелно, Став|

Каде се Ромите во извештајот за напредок на Европската комисија – изработен инфографик од Ромалитико

СКОПЈЕ, 03.05.2018 – Невладината организација Ромалитико подготви инфографик на кој ги објавуваат главните препораки на Европската комисија до владата на Република Македонија поврзани со ромите и нивното невклучување и понатамошно дискриминирање во државава. Препораките [...]

|2018-05-03T11:01:29+00:003 мај 2018|Актуелно, Вести|