Ѓорѓи Пулевски

Авторот нема внесено податоци

Мегаломанскиот проект на Лимак кај Старата железничка станица против здравјето на скопјани

Затворен јужен булевар кадешто турската компанија Лимак започна да гради подземна сообраќајница СКОПЈЕ, 01.10.2018 - Најавениот проект за градба на мултифункционален деловно – резиденцијален комплекс „Дајмонд Скопје“  на една од трите најбрзорастечки градежни [...]

|2018-10-04T08:16:30+00:001 октомври 2018|Актуелно, Вести, Економија, Скопје|

Активистите не се помируваат со гасоводната рута низ Водно

Откако владата неодамна објави дека се направени измени на проектот за гасоводот кои се во склад со замерките на граѓанските организации, екоактивистите вчера на прес конференција пред владината зграда потенцираа дека стојат цврсто на ставот [...]

|2018-08-24T09:01:18+00:0024 август 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

Со разни изговори на власта, гасоводот на Водно сепак ќе се гради

СКОПЈЕ, 23.08.2018 - Аргументите на еколошките здруженија и нивните средби со владата не вродија со плод. Вчера на прес конференција владата информираше дека магистралната гасоводна цевка Скопје – Тетово – Гостивар која, поминува преку планината [...]

|2018-08-23T10:13:17+00:0023 август 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

„Го сакам Водно“: Спремни сме да го запреме градењето со 24 часовни патроли и жив штит

СКОПЈЕ, 20.08.2018 - Активистите од граѓанската иницијатива “Го сакаме Водно“ вчера се качија на скопската планина и повторно ја пренесоа својата порака „НЕ НИЗ ВОДНО“. Таму тие го разледааа теренот кој е веќе припремен за [...]

|2018-08-20T11:59:09+00:0020 август 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

„Го сакам Водно“ во недела организира собир за повторно да се каже „НЕ НИЗ ВОДНО“

СКОПЈЕ, 16.08.2018 - Еко-активисти од разни организации здружени во иницијативата „Го сакам Водно“, во недела во 10:30 часот, организираат пешачење по сртот на Водно каде што може да се видат местата каде што се стационирани [...]

|2018-08-16T11:51:48+00:0016 август 2018|Актуелно, Вести, Скопје|

Хипокризијата на Европска банка за обнова и развој: после фијаското со браната во Маврово и патот на Галичица, следи рудникот Иловица-Штука

На официјалната страница на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) стои дека таа е единствена меѓу развојните банки која не финансира енергетски централи на јаглен поради нивното влијание врз животната средина. Понатаму, се истакнува [...]

|2018-08-09T16:48:29+00:009 август 2018|Актуелно, Вести, Економија|

93 години од раѓањето на револуционерот Франц Фанон

СКОПЈЕ, 24.07.2018 - Пред четири дена, на 20-ти јули се одбележаа 93 години од раѓањето на  Франц Фанон - психијатар, панафриканист, филозоф, марксист, револуционер, кој во својот живот и теоретски опус се борел против колонизацијата [...]

|2018-07-24T12:37:15+00:0024 јули 2018|Актуелно, Став|

Уште една темна страна на гасоводот: опасноста од експлозии која честопати носи жртви

СКОПЈЕ, 18.07.2018 - Кај нас, последните неколку децении актуелна е дебатата околу природниот гас. Според некои, природниот гас е почист енергенс од јагленот и нафтата и во услови на енормно загадување на воздухот во Македонија [...]

|2018-07-18T09:17:53+00:0018 јули 2018|Актуелно, Скопје, Став|

Го сакам Водно: „Гасоводната рута да го заобиколи Водно“

  СКОПЈЕ, 17.07.2018 - Неформалната иницијатива „Го сакам Водно“ вчера во соопштение на социјалните мрежи уште еднаш образложија зошто се против планираната траса на магистралниот гасовод кој ќе води од Скопје кон Тетово, Гостивар, Кичево [...]

|2018-07-17T09:00:22+00:0017 јули 2018|Актуелно, Скопје|

Старите сеништа повторно влеваат страв во Југоистокот

На обележаниот дел со црвено може да се види во кои оштини се планира да се градат рудници, доколку граѓаните не кажат „НЕ“. Одлуката на Уставниот суд да ги поништи референдумите во Босилово [...]