Гласник

Авторот нема внесено податоци

Реакција на актерите на кумановскиот театар до министерството за култура

На официјалната фејсбук страница на Кумановскиот театар, беше објавено отворено писмо до министерството за култура. Целта на ова писмо е да се изрази револтот и да се алармира за маргинализацијата на Театарот во Куманово, [...]

| 2018-02-13T14:02:52+00:00 13 февруари 2018|Актуелно, Вести, Култура, Некатегоризирано|

Работниците од Веибо најавуваат радикализација на своите методи

KРИВА ПАЛАНКА, 13.02.2018 - Во последните два дена, се одржуваат протести и блокади на патишта од страна на текстилните работници од фабриката Веибо Груп. Тие веќе две недели протестираат пред вратите на фабриката и блокираат [...]

Иредентизмот на антиквизацијата (план или груба небрежност?)

8 септември, 2011 година, свечено откривање на „Воинот на коњ“. Секој еден народ, има потреба од држава и меѓународно признавање на идентитетот и суверенитетот. Македонската држава половина век стабилно стоеше врз два столба: [...]

| 2018-02-12T06:37:40+00:00 12 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано, Став|

Три години од „Автономна зона“

СКОПЈЕ, 11.02.2018 - На денешен ден пред три години, поголема група студенти го окупираа Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје, а подоцна и многу други факултети на УКИМ. Слободните [...]

| 2018-02-11T14:41:56+00:00 11 февруари 2018|Актуелно, Вести, Видео / Фотографија|

Речиси четири еко aктивисти неделно беа убивани во 2017 година

Фото: Guardian Mинатата година беа убиени 197 лица во одбрана на заедничкото земјиште, природните ресурси или дивите животни, откриваат нови податоци од Global Witness. Запишувајќи ја смртта на секој еко-активист, Гардијан се надева [...]

| 2018-02-10T15:52:00+00:00 10 февруари 2018|Актуелно, Вести, Свет|

„Директорката на училиштето Здравко Цветковски продолжува со непотизмот, дискриминацијата и кршењето на работничките права“

СКОПЈЕ, 08.02.2018 – Група анонимни наставници од средното училиште Здравко Цветковски напишаа отворено писмо до властите. Писмото го испратија до политичката партија Левица, која на својата фејсбук страница го објави и побара институциите да [...]

| 2018-02-08T17:11:58+00:00 8 февруари 2018|Актуелно, Култура|

Грчките препреки во преговорите за името и давааат предност на десницата

  Во последниот период, скоро сите вести што доаѓаат од Грција го прикажуваат нашиот сосед како се мобилизира националистички и нацистички. Но, тоа не го претставуа целиот спектар на интерната борба. Голем број на поединци, [...]

| 2018-02-08T17:16:00+00:00 8 февруари 2018|Актуелно, Свет, Став|

(Интервју) Мира Беќар: Ни’ беше многу важно да ја потенцираме неповредливоста на академскиот простор

Во декември, минатата година, Министерството за образование и наука излегува со сопствена верзија за Закон за високо образование. Во тој предлог, Професорскиот пленум е задоволен за инкорпорирањето на голем број на предлози кој беа [...]

| 2018-02-05T09:59:55+00:00 5 февруари 2018|Актуелно, Некатегоризирано|

Турција преку Африн ја продолжува операцијата „Штитот на Еуфрат“, за да го спречи зајакнувањето на курдските сили во регионот, што пак ја зајакнува ИСИС

Турција преку воздушна воена операција го нападна Африн на 20 јануари 2018. Досега се убиени над 800 лица, од кои повеќето припадници на курдските сили на ЈПГ и околу над 25 припадници на турските [...]

| 2018-02-02T14:03:27+00:00 2 февруари 2018|Актуелно, Вести, Некатегоризирано, Свет, Став|

Текстилните работници од Веибо Груп денес повторно на штрајк, ќе ја чуваат фабриката од сопственикот, да не го изнесе инвертарот

КРИВА ПАЛАНКА, 02.02.2018 - Тектилните работници од фабриката Веибо Груп, којашто е во сопственост на турски бизнисмен, денес повторно ќе протестираат со блокади на улици во Крива Паланка, со цел да им бидат задоволени прекршените [...]